Obilježena 70. obljetnica zločina u Maloj Gajani

Polaganje vijenaca na spomenik žrtvama u Maloj Gajani (P.  LUKEŽ)
Polaganje vijenaca na spomenik žrtvama u Maloj Gajani (P. LUKEŽ)

Polaganjem vijenaca na spomenik u Maloj Gajani te kasnijim skupom koji je zbog nepovoljnih vremenskih prilika održan u prepunom vodnjanskom Domu mladih, obilježena je 70. godišnjica zločina u Maloj Gajani u kojem je stradalo 42 mještana. Vijence su na spomenik s imenima žrtava položili predstavnici županijskog i vodnjanskog Saveza boraca i antifašista, Saveza društava Josip Broz Tito te Istarske županije i Grada Vodnjana.

Stradanja mještana Gajane u noći s 26. na 27. siječnja 1944. godine prisjetio se jedan od svjedoka, Anton Ferlin iz Saveza antifašističkih boraca Vodnjana.

- Ja sam jedno od gajanske djece, u ono vrijeme imao sam deset godina, a mnogi koji su osjetili njemački fašistički bič više nisu među nama. Rommelova ofenziva u Istri bila je krvava, od njemačkih okupatora stradala je najprije Žminjština, zatim i Šaini, Bokordići i Mala Gajana, rekao je Ferlin. U napadu na Malu Gajanu najprije je bila otvorena paljba na stražu u mjestu, kojoj mnogi nisu mogli izbjeći, dodao je, a kasnije su ubijeni i drugi mještani.

- Stradala je, među ostalim, Mira Raduna Ban, sekretarica pulskog SKOJ-a, i Miho Županić, a Anton Ferlin je sam sebe strijeljao da ne padne u ruke neprijateljima. Spalili su sve, selo je gorjelo. Malo nas je koji možemo svjedočiti zločinu u Maloj Gajani, želimo da se takva prošlost ne vrati, rekao je Ferlin. Preživjeli muškarci, dodao je, potom su odvedeni u logor Dachau, otkud se samo jedan vratio, a ostali su preminuli, a iz Auschwitza se vratilo devet žena. Svjedočanstva preživjelih u masakru, dodao je, snimljena su i dokumentirana na videozapisima.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili i gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, koji je ujedno član predsjedništva Udruge antifašističkih boraca Vodnjanštine, te predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca Tomislav Ravnić. U popratnom programu nastupili su svirači roženica, učenici Osnovne škole Vodnjan te mješoviti zbor vodnjanske Zajednice Talijana. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter