Obilježena 70. obljetnica zasjedanja ZAVNOH-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svečanom akademijom u Otočcu danas je obilježena 70. obljetnica prvog i drugog zasjedanja ZAVNOH-a, čije su odluke, kako je istaknuo predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, bile ustavnopravni temelj suvremene Republike Hrvatske.

Jednom izborena sloboda ne znači da je zauvijek ostvarena, već ju treba čuvati, zalijevati i hraniti, kazao je predsjednik Sabora i pokrovitelj obilježavanja Josip Leko na današnjoj svečanosti.

Obilježavajući obljetnicu ZAVNOH-a, vijence su kod spomen ploče u zgradi u kojoj su pripremane njegove povijesne odluke, položili predsjednik Sabora Josip Leko, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar Mirando Mrsić, predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH te Veleposlanstvo Kine u RH.

Ove godine obilježava se 70 godina od prvog i drugog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH), najvišeg tijela narodne vlasti u Hrvatskoj tijekom antifašističkog rata.

Prvo zasjedanje održano je u Otočcu i na Plitvičkim jezerima 13. i 14. lipnja 1943. godine. ZAVNOH je formalno preuzeo funkciju najvišega političkog tijela Narodnooslobodilačkoga pokreta, a za predsjednika je izabran Vladimir Nazor.

Na drugom zasjedanju u Plaškom od 12. do 15. listopada 1943. donesen je proglas o vraćanju Hrvatskoj Istre, Zadra, otoka i drugih teritorija pod talijanskom okupacijom.

Na četvrtom zasjedanju u Zagrebu 1945. ZAVNOH je promijenio ime u Narodni sabor Hrvatske, navodi se u Proleksis enciklopediji Hrvatskog leksikografskog zavoda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter