Obilježena 69. obljetnica oslobođenja Buzeta

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- Narodno oslobodilačka vojska i partizanski odredi, zajedno sa narodom, izvojevali su pobjedu u II. svjetskom ratu, nad stranim okupatorima; talijanskim fašistima, njemačkim nacistima i njihovim domaćim slugama, izdajnicima, ustašama, četnicima i svima ostalima. To je prava istina o NOB-u, poručio je predsjednik SABA Hrvatske Franjo Habulin na veličanstvenom skupu kojim je u organizaciji Grada Buzeta, Udruge antifašista te Mjesnog odbora Vrh, u malom selu Klarići kraj Vrha obilježena 70. obljetnica Prvog partizanskog učiteljskog tečaja u Istri i 69. obljetnica oslobođenja Buzeta te otkriven novosagrađeni spomenik u spomen na učiteljski tečaj održan od 6.do 21. ožujka 1944. godine u Klarićima.
 
Habulin je također istaknuo da je danas na djelu revizija povijesti NOB-a te da se pobjednike želi prikazati zločincima, a poražene snage želi se prikazati stvarnim pobjednicima koji su vodili brigu o Hrvatskoj. - Danas se partizanske pripadnike NOV-a naziva nepismenim zločincima, a njihovog vrhovnog komandanta Josipa Broza Tita naziva se diktatorom, zločincem, a u posljednje vrijeme i propalim šegrtom. Međutim, ti neobrazovani, nekulturni, partizani su 1945. godine oslobodili ovu zemlju, razvili ju, sagradili, a "propali šegrt i diktator" Josip Broz Tito uveo je samoupravni sistem, kasnije delegatski sistem, krenuo putovima mira, krenuo u svijet s inicijativom da stvori pokret nesvrstanih i dobio doktorske diplome na nekoliko uglednih svjetskih univerziteta, istaknuo je Habulin. Dodao je također da je Istra dala ogroman doprinos u NOB -u, a isto tako danas vodi u borbi za antifašizam, prednjači u čuvanju tekovina antifašističke borbe.
 
Habulin je uručio povelje SABA Hrvatske jedinim živim polaznicima učiteljskog tečaja. Danilo Mikolavčić preuzeo ju je osobno, a povelju za Mira Rušnjaka preuzela je njegova unuka. Za doprinos u afirmaciji antifašizma dodijeljena su priznanja i Udruge antifašista Buzeta; priznanje Mjesnom odboru Vrh, zahvalnice Milanu Nežiću i Milki Majcan.

U sklopu svečanosti, polaznik prvog učiteljskog tečaja 91-godišnji Danilo Mikolavčić i najmlađi stanovnik Klarići 3 - godišnji Lean Gržinić, otkrili su novosagrađeni spomenik u spomen na Prvi učiteljski tečaj u Istri na kojem su osposobljavani prvi učitelji za rad u hrvatskim školama koje su se te ratne 1944. godine, poslije 25 godina, ponovo otvarale širom Istre. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
 
VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA
 
 

Podijeli: Facebook Twiter