Obilježena 68. obljetnica oslobođenja Buzeta

Polaganje cvijeća kod centralnog spomenika (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Polaganje cvijeća kod centralnog spomenika (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Iskazivanjem poštovanja prema svojoj prošlosti, iskazujemo svoje opredjeljenje prema životu kakav Buzet danas živi kao prijateljski i siguran grad koji pripada svim svojim građanima, poručio je gradonačelnik Valter Flego na svečanosti kojom je u Spomen-parku obilježena 68. obljetnica oslobođenja Buzeta.

Rekao je također da se tom svečanošću iskazuje trajna zahvalnost i daje počast svim žrtvama ratnog nasilja i ljudima koji su svoje živote dali za socijalnu i nacionalnu ravnopravnost i za slobodu zavičaja.

Simboličnim činom polaganja cvijeća, rekao je Flego, iskazuje se zahvalnost i odanost ciljevima koji su i danas itekako aktualni, a to su osnovna ljudska i socijalna prava, pravo na rad, na obrazovanje i na život dostojan čovjeka.

Dotaknuo se i skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU te istaknuo da u srpnju Hrvatska postaje dio europske regije bez granica. "Slobodna komunikacija ljudi i slobodan promet roba prema svim zemljama EU-a donose novu kvalitetu života Buzetu i Istri. Ostvaruje se dugogodišnja težnja građana za ukidanje fizičkih i administrativnih barijera prema bližim i daljim susjedima, a rampa koja nas dijeli odlazi u povijest", rekao je Flego.

Povijesna zbivanja evocirao je predsjednik Udruge antifašista Edo Jerman. "Sjećajući se događaja iz slavnog NOB-a i ličnosti koje su u toj borbi dale izuzetan doprinos, moramo učiniti sve da onemogućimo one koji bi htjeli iskrivljavati povijesne istine, negirati događaje, mijenjati datume. Doprinos boraca Buzeštine, Buzeština u cijelosti, bila je jedna od važnih pretpostavki donošenja povijesnih Pazinskih odluka i ne samo njih. Narod Buzeštine, Istre, kao odgovor na teror odgovorio je sveopćim ustankom i borbom za vlastito dostojanstvo tijekom NOB-a. Buzeština je dala 447 palih boraca i 173 žrtve fašističkog terora, i to djece, staraca i žena, koji ničim to nisu zaslužili", podsjetio je Jerman.

O životu i radu osoba značajnih za antifašističku povijest Buzeta - Milana Sirotića, Eda Nemarnika, Josipa Ivančića, Augustina Vivode, Josipa Fabijančića, Zorice Stipančić i Vazmoslava Gržalje - govorila je Mila Nežić. U programu je sudjelovao mješoviti pjevački zbor i limena GD-a Sokol iz Buzeta te pjesnikinja Marija Ribarić.

Svečanosti u Spomen-parku bio je nazočan predsjednik županijskog Saveza antifašističkih boraca i antifašista i potpredsjednik republičkog SAB-a Tomislav Ravnić. Delegacije Grada Buzeta te Udruge antifašista položile su cvijeće na centralni spomenik, a učenici OŠ "Vazmoslav Gržalja" cvijeće kod bista sedam buzetskih velikana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter