Obilježena 68. godišnjica tragedije na Vergaroli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Grada predvođeni gradonačelnikom Borisom Miletićem i njegovim zamjenikom Fabriziom Radinom polaganjem vijenaca kod spomen ploče u parku pored pulske katedrale danas su obilježili 68. godišnjicu tragedije na Vergaroli.

Naime, 18.kolovoza 1946. godine u 14.10 sati, na tadašnjem je gradskom kupalištu Vargaroli došlo do eksplozije protubrodske mine uslijed čega je, kako navode neki izvori, život izgubilo više od stotinu Puljana. Vijenci su položeni u parku koji u spomen na stradale nosi naziv Park žrtava Vargarole. Uz predstavnike Grada, vijence su na spomenik nevinim žrtvama položili i predstavnici pulske Zajednice Talijana, konzulata Republike Italije, a na samom obilježavanju prisustvovali su i članovi obitelji žrtava.

Fabrizio Radin, ujedno i predsjednik pulske Zajednice Talijana istaknuo je važnost sjećanja na taj dan kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile. Dodao je i to kako ga raduje činjenica da svake godine na polaganju vijenaca susreće predstavnike talijanske zajednice i predstavnike gradske vlasti čime se šalje jasna poruka kako se ova tragedija nikada neće zaboraviti. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter