Obilježena 68. godišnjica smrti Joakima Rakovca

Drago Pulić, Božo Štifanić, Milan Mihovilović, Sandro Jurman
Drago Pulić, Božo Štifanić, Milan Mihovilović, Sandro Jurman

Na Križnjaku, mjestu gdje je nakon ranjavanja u selu Korenići 18. siječnja 1945. preminuo narodni heroj Joakim Rakovac, danas je održana komemoracija. Vijenci su položeni i u Korenići te Juralu, a druženje je uslijedilo u Baratu.

Za organizaciju ovogodišnje komemoracije zaslužna je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, a domaćin je bila Općina Kanfanar. Prisutni su bili predsjednici gradskih UABA diljem Istre, predstavnici ratnih vojnih invalida te udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Grad Rovinj je predstavljao Milan Mihovilović, a prisutan je bio i Martin Matošević, predsjednik Društva "Josip Broz Tito".

O povijesnim događanjima nakon Prvog svjetskog rata, odnosno pripremi narodnooslobodilačkog pokreta u Istri te o Joakimu Rakovcu, koji je 1952. proglašen i narodnim herojem, govorili su Drago Pulić, predsjednik UABA-e Rovinjštine, i Božo Štifanić.

Pulić je, između ostalog, podsjetio da je Rakovac sudjelovao u donošenju povijesnih Pazinskih odluka kojima se Istra sjedinjuje s maticom Hrvatskom.

Prisutnima se obratio i Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije, koji je naglasio da prisutni imaju veliku obavezu štititi dostojanstvo žrtava te čistoću Narodnooslobodilačkog pokreta.

Obrušio se na Maurizija Tremula koji je rekao da je Tito bio diktator te da je odgovoran za egzodus, što je žestoko osudio, jer, kako je naglasio, Tremul uživa u svim slobodama za koje su se zajedno s partizanima borili i pripadnici Zajednice Talijana.

- Tko je najviše učinio za Talijane? Tito, rekao je Ravnić podsjetivši da su zahvaljujući Titu stopirani procesi da bi se smirile tenzije između Italije i tadašnje Jugoslavije, a sve u interesu mira.

Podsjetio je i da je za vrijeme pokreta u Istri i u crkvenim redovima bilo dvije struje - onih svećenika koji su se zalagali da Istra ostane talijanska te druga koja je djelovala u ilegali - grupa narodnog svećenstva Istre. (Napisala i snimila M. MEDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter