Obilježena 68. godišnjica pogibije Irme Benčić


Prigodnim govorima, kulturno-umjetničkim programom i polaganjem vijenaca uz bistu Irme Benčić, u parku koji nosi njeno ime, u petak je obilježena 68. godišnjica pogibije te hrabre novigradske heroine iz Narodno-oslobodilačke borbe, njenog oca Antuna i njihovog partizanskog druga Antona Ružića iz Labina.

Član predsjedništva Udruge antifašističkih boraca Istarske županije Božidar Caković podsjetio je na Irmin neizmjeran doprinos antifašističkom pokretu na području Novigrada, u kojemu je imala važnu operativnu ulogu prenoseći informacije suborcima, radi čega je i žrtvovala svoj mladi život. Podsjetio je i na činjenicu kako je novigradska osnovna škola Rivarela svojevremeno nosila ime Irme Benčić, s čime se novigradski borci i antifašisti nikada nisu pomirili, te im je i dalje velika želja da škola ponovno dobije naziv novigradske heroine NOB-a.

Komemoraciji su prisustvovali građani i članovi UAB-a, učenici i nastavnici, predsjednik novigradske podružnice Udruge antifašističkih boraca Bujštine Anton Šverko, te zamjenica gradonačelnika Sonja Šikanić, koja se zahvalila svima koji su se odazvali odavanju počasti Irmi Benčić i drugim stradalim novigradskim antifašistima, te naglasila kako je posebna vrijednost ovakvih okupljanja što mladim generacijama prenosi potrebu i obvezu očuvanja ideje antifašizma.

Kulturno umjetnički program izveli su učenici Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole Novigrad, te članice ženskog zbora Lavanda. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter