Obilježena 68. godišnjica oslobođenja Rovinja


Polaganjem vijenca podno spomenika palim borcima na Valdibori danas je obilježena 68. godišnjica oslobođenja Rovinja. Obilježavanje jednog od najvažnijih dana u povijesti grada započelo je svečanim mimohodom članova Limene glazbe te minutom šutnje za sve poginule.

U prigodnom govoru Katarina Juričić, potpredsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine, podsjetila je na sve poginule koje su život dali za mir i blagoslov koje danas baštinimo i pritom obećala da će za sljedeće obljetnicu Udruga antifašista u suradnji s Gradom učiniti sve da bi se osnovao vjerodostojni arhiv s imenima i prezimenima svih boraca i žrtva fašizma.

Gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza istaknuo je da je 30. travnja dan kada se Rovinjci tradicionalno okupljaju na Valdibori da bi svoje misli i osjećaje uputili znanim i neznanim građanima koji su prije 68 godina slavili kraj jednog bezumnog i okrutnog rata.

- Danas ovdje stojimo s ponosom i zahvalnošću te s pijetetom odajemo počast antifašistima Rovinja, ali i antifašistima čitavog svijeta koji su imali zajedničku misiju, a ona je sloboda, pravednost i dostojanstvo za svakog čovjeka. Iako različitog porijekla, odgoja, jezika i vjere, njihova je snaga bila u zajedništvu, a to je i razlog zbog kojeg ideja antifašizma i danas živi, rekao je Sponza te dodao da je zajedništvo i zaštita općih interesa ključ prosperiteta.

- Naslijedili smo, kao zajednica, veliko materijalno, ali i neprocjenjivo duhovno bogatstvo. U ovom gradu nema otuđenosti. Mnogi su ljudi ovdje našli svoj dom, donijeli svoje običaje, kulturu, jezik i danas su ravnopravni u svojim pravima, ali i obavezama sa svim građanima Rovinja.

Upravo, povjerenje, zajedništvo i suživot najveće su vrline ovog grada. To je naša prošlost, sadašnjost i budućnost i danas se Rovinj s pravom i ponosom svugdje u svijetu može predstaviti kao tolerantna, multikulturna i multietnička zajednica koja drži do slobode, pravednosti i dostojanstva svakog pojedinca, rekao je prvi čovjek grada Giovanni Sponza.

Svečano obilježavanje 68. obljetnice oslobođenja Rovinja organizirala je Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rovinjštine u suradnji s Gradom. (Napisala i snimila N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter