Obilježena 5. godišnjica neovisnosti Kosova

Proslava u pulskom Domu branitelja (D. ŠTIFANIĆ)
Proslava u pulskom Domu branitelja (D. ŠTIFANIĆ)

U nazočnosti brojnih gostiju i prijatelja danas je u prostoru Zajednice i Vijeća albanske manjine u Rovinju svečano obilježena peta godišnjica nezavisnosti Republike Kosovo. Svečanost je započela prikazivanjem dokumentarnog filma o povijesti Kosova, a govor je održao prof. Zef Lleshdedaj.

Među brojim čestitarima i predstavnicima udruga, bili su i gradonačelnici Rovinja i Buzeta Giovanni Sponza, ujedno i saborski zastupnik, te Valter Flego, kandidat IDS-a za mjesto župana.

Sponza je ovom prigodom istaknuo da je Istra, napose Rovinj, primjer suživota različitih naroda koji ne bi bio toliko dobar i kvalitetan bez obostranog povjerenja i poštivanja, dok je Flego obećao da će se vrijednosti koje u Istri baštinimo, kao što su  multikulturalnost i antifašizam i nadalje konstantno nadograđivati. 

Uz pozdravne riječi predsjednika Vijeća albanske manjine Rovinja Abedina Ramadanija, okupljenima se obratio i veleposlanik Kosova u RH Valdet Sadiku, koje je domaćinima zahvalio na dopunskoj nastavi na albanskom jeziku koja se posljednje dvije godine provodi u Rovinju.

U ime Unije Albanaca Hrvatske govorio je i njen predsjednik Tom Marku, podsjetivši na prijateljstvo dva naroda, ali i na pomoć djelatnika rovinjskih tvornica Mirne i TDR-a iz kojih je pružana velika podrška Kosovarima u vrijeme borbe za njihovu neovisnost.

Peti rođendan nezavisnog Kosova predsjednik Zajednice Albanaca Rovinja Viktor Ramaja zaključio je riječima da su Albanci bogatiji od drugih jer imaju tri države koje jednako vole, a Istra im je, baš kao i svima koji u njoj žive, u srcu.

U ime Zajednice Albanaca Ramaja je gradonačelniku Rovinja uručio zahvalnicu za doprinos u aktivnostima i radu ove zajednice.  Uz Sponzu, zahvalnica je uručena i Tomu Marku, predsjedniku Unije Albanaca, za njegov doprinos u nezavisnosti Kosova. 

Peta godišnjica neovisnosti Kosova obilježena je danas i u Puli misom na albanskom jeziku u crkvi sv. Franje Asiškog, koju je predvodio misionar albanske katoličke misije u Hrvatskoj don Albert Krista.

Brojni pripadnici albanske manjine iz Pule i okolice prisustvovali su takozvanoj misi neovisnosti na kojoj je, po uzoru na betlehemsko svjetlo, upaljena svijeća koja će biti poslana na Kosovo u katedralu Majke Tereze u Prištini.

Poslijepodne u Domu hrvatskih branitelja, prisutne su pozdravili veleposlanik Valdet Sadiku i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Predsjednik Zajednice Albanaca Istarske županije Joze Kajtazi rekao je da hrvatski i albanski narod dijele istu sudbinu jer je njihov put do neovisnosti bio jako dug i bolan.

- Zahvalni smo svim državama koje su nam pomogle na putu do ostvarenja naše stoljetne težnje za osamostaljenjem, a posebno našoj drugoj domovini, Hrvatskoj. Ponosni smo što živimo u multietničkoj Istri u kojoj se osjećamo slobodnima i ravnopravnima, rekao je Kajtazi.

Prikazan je i dokumentarni film "Putovanje jedne knjige kroz svijet" koji prati događaje vezane uz knjigu profesora Nusreta Pllane "Okupatorski teror Srbije nad Albancima 1844. - 1999." predstavljene u svim većim gradovima Europe, pa i u Washingtonu.

U Istri prema procjenama živi oko pet tisuća Albanaca, od kojih je većina porijeklom s Kosova, a na obilježavanju ovog svečanog dana redovno im se pridružuju i pripadnici drugih manjina. (N. ORLOVIĆ RADIĆ, P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter