Obilježena 30. obljetnica prijateljstva Buzeta i Siska

Obilježena 30. obljetnica potpisivanja povelje o prijateljstvu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Obilježena 30. obljetnica potpisivanja povelje o prijateljstvu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Jezik prijateljstva nisu samo riječi nego značenja i djela i zato se sa zadovoljstvom možemo prisjetiti kako smo u protekla tri desetljeća imali priliku svjedočiti brojnim akcijama koje su spajale Sisak i Buzet - dva grada na različitim zemljopisnim dužinama, s različitim brojem stanovnika, različite, ali vrlo bremenite povijesti, različitih gospodarskih preduvjeta za razvoj, no dva grada koja su usprkos tome dokazala da se kontinuiranom suradnjom mogu stvoriti vrijedna kulturna djela, povezati gospodarske djelatnosti ili pomoći kada je pomoć najpotrebnija, istaknuo je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić na svečanosti kojom je u vijećnici Narodnog doma obilježena 30. obljetnica potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji Buzeta i Siska.

Osim kulturnim, gospodarstvenim i humanitarnim sponama, Buzet i Sisak vezani su obiteljskim i prijateljskim vezama, istaknuo je Žulić te poručio kako bi volio da se suradnja između dva grada sutra prometne i u nove sfere društvenoga i gospodarskoga života, bilo da se radi o suradnji među mlađim stanovnicima kroz programe i projekte škola, kroz sve intenzivniji turizam ili kroz realizaciju projekata financiranih iz fondova Europske unije.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček podsjetila je da je povezivanje Buzeta i Siska, pokrenuo Siščanin i zaljubljenik u ljepote buzetskog kraja, akademski kipar Želimir Janeš, autor spomenika glagoljici.

- U Aleju glagoljaša u Istri kao i u prijateljstvo gradova Buzeta i Siska utkana je suradnja njihovih stanovnika koja se od 1976. godine, pretočila i na različita druga područja djelovanja. Stoga je deset godina kasnije, 1986. godine, suradnja započeta na području kulture, rezultirala potpisivanjem Povelje o prijateljstvu. Osim brojnih izložbi umjetnika, suradnja se od devedesetih godina nastavila između sisačkih i buzetskih obrtnika što je rezultiralo bratimljenjem Udruženja samostalnih obrtnika Buzeta i Siska. Vjerujem da suradnja između naših gradova kao i bratimljenje udruženja obrtnika Siska i Buzeta predstavlja više nego dobar temelj za konstruktivan i plodan nastavak prijateljskih odnosa, poručila je gradonačelnica Siska.

Povelju o prijateljstvu i suradnji između Buzeta i Siska potpisali su 1986. godine tadašnji predsjednici skupštine općine Buzet Ivan Klarić i Sisak Josip Mađerić. Klarić se na jubilarnoj svečanosti prisjetio na začetke suradnje. Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" Mirjana Pavletić podsjetila je također da se prijateljstvo između dva grada pokazalo na djelu i tijekom Domovinskog rata kada su u Buzetu sakupljali humanitarnu pomoć za sisačko područje. Akcija je odjeknula širom Istre te je u listopadu 1991. godine u Sisak krenuo konvoj pod nazivom "Istra Sisku" sa 22 tone raznovrsne robe. Siščani su pomoć uzvratili kada se Buzet našao u nevolji tijekom velike poplave. U listopadu 1993. godine sisački obrtnici došli su u Buzet s novčanom pomoći za poplavom zahvaćena buzetska područja.

Svečanosti kojom je obilježena 30. obljetnica potpisivanja Povelje o prijateljstvu i suradnji Buzeta i Siska bio je nazočan župan Valter Flego, a program su svojim nastupima upotpunili mlada buzetska glazbenica Lora Pavletić, Vokalni ansambl Lipe, najpoznatiji i najnagrađivaniji sisački ansambl te trofejna buzetska klapa Pinguentum. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter