Obilježena 26. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Kristijana Ladavca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predstavnici Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine, Grada Pazina, Gradskog vijeća, Udruge antifašista i antifašističkih boraca, policije i političkih stranaka položili su cvijeće i zapalili svijeće na grobu Kristijana Ladavca, hrvatskog branitelja pokopanog na pazinskom groblju Moj mir. Ovom je prigodom Josip Šiklić, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata Pazinštine, podsjetio na Kristijanov životni put, koji je četnička vatra prekinula 13. studenog 1991. u Drenovu klancu na ličkom ratištu. 

Život utkan u temelje Hrvatske 

Šiklić je istaknuo da je Ladavac bio među prvim Istranima koji su svoje živote utkali u temelje hrvatske neovisnosti. Rođen 9. veljače 1971. Kristijan Ladavac se 16. rujna 1991., kao dragovoljac, javio u Zbor narodne garde Operativne zone Rijeka, stupivši u službu 18. listopada 1991. Već 24. listopada postavljen je u I. bataljun "A" 111. brigade na dužnost zapovjednika drugog odjeljenja, drugog voda, druge čete. Nakon obuke odlazi na ličko ratište gdje dobiva prvu zadaću: da odbaci četnike s prometnice Žuta Lokva - Brlog - Delnice, razbije blokadu Otočca i produži napadaj u smjeru Brlog - Drenov klanac - Glavace. Nažalost u ovim su operacijama 13. studenog 1991. uz Ladavca poginuli i njegovi suborci Nebojša Đikić, Zlatko Filić i Bruno Prpić.

Ladavac je posmrtno primio više odlikovanja, a odlukom predsjednika Republika Franje Tuđmana 1998. dodijeljen mu je čin časničkog namjesnika OS RH, a njegovoj je obitelji predsjednik Tuđman, 1992., dodijelio Orden Zrinskih i Frankopana. 

Kristijan poginuo braneći domovinu

Skupština Općine Pazin Ladavcu je, 1992. posmrtno dodijelila nagradu "25. rujan" za izuzetne zasluge u obrani domovine, a od 26. studenog 2009. trg kod gradske tržnice imenovan je Trgom Kristijana Ladavca.

- Kristijan Ladavac nije dočekao ostvarenje sna o samostalnoj, suverenoj, neovisnoj i europskoj hrvatskoj državi, za kojega je Domovini darovao svoj mladi život. Stoga Kristijanu, u ime svih nas ovdje prisutnih izražavam duboku zahvalnost i poštovanje. Nikada ne smijemo zaboraviti da je Kristijan poginuo braneći domovinu Hrvatsku i sve nas, jer samo tako možemo mu se odužiti za njegovu žrtvu, rekao je Šiklić i pozvao nazočne da mu minutom šutnje odaju dužnu počast. Nakon toga je pazinski župnik Mladen Matika predvodio molitvu za pokoj Kristijanove duše i blagoslovio njegovo vječno počivalište. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter