Obilježena 24. obljetnica pogibije pirotehničara

Komemoracija za poginule pirotehničare (M. MIJOŠEK)
Komemoracija za poginule pirotehničare (M. MIJOŠEK)

Na spomen-obilježju kod središnjeg križa pulskog Gradskog groblja danas su, uz članove obitelji, predstavnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane, policije, te lokalne samouprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, položili vijence i zapalili svijeće za četvoricu pirotehničara koji su prije 24 godine poginuli prilikom razminiravanja Zračne luke Pula.

Te nedjelje, 10. studenog 1991. godine, nakon što je hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA prostor eskadrile i letjelišta, prilikom razminiravanja zrakoplovne baze, od nagaznih mina poginula su četvorica prirotehničara: bojnik Marijan Vinković i časnički namjesnik Dušan Bulešić, te pripadnici specijalne jedinice policije Vicelj Marjanović i Stevo Grbić.

Zbog potrebe preuzimanja vojnog aerodroma i mogućnosti miniranja piste na vojnom aerodromu, Krizni štab tadašnje Općine Pula, uputio je ekipu u čijem sastavu su bila četiri pirotehničara, od koji su dvojica bili pripadnici MUP-a, a dvojica ZNG-a. Oni su uspjeli nagovoriti predstavnike bivše JNA da ne dižu pistu u zrak, nakon čega su zajedno s njima skinuli satne mehanizme na vremenskim upaljačima koji su bili postavljeni na eksplozivna punjenja.

Oko 13.30 sati 10. studenog pirotehničari su ponovo obišli bušotine s eksplozivnim punjenjem kada je došlo do aktiviranja eksploziva u bušotini te su sva četiri pirotehničara pritom izgubila život. Svojom nesebičnom žrtvom otklonili su opasnost i spasili živote mnogih drugih.

- Odajemo počast hrabrim ljudima koji su svojom nesebičnom žrtvom otklonili opasnost i spasili živote mnogih. Nemjerljiv je njihov doprinos, pamtit ćemo njihovu hrabrost koja nam je nadahnuće i vodilje u radu, kratko se prisjetio četvorice pirotehničara načelnik Policijske uprave istarske Dragutin Cestar, dok je molitvu predvodio policijski kapelan velečasni Ilija Jakovljević. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter