Obilježena 24. godišnjica pokolja u Škabrnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kolonom sjećanja, u kojoj je bilo oko deset tisuća ljudi iz svih krajeva Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine, u srijedu je u Škabrnji počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtve srbočetničkog pokolja koji se dogodio na današnji dan prije 24 godine, kad su ubijene 84 osobe, 26 branitelja i 58 civila.

Državna izaslanstava i izaslanstva mnogih braniteljskih i civilnih udruga položila su vijenac i zapalila svijeće kod spomen-obilježja masovne grobnice „Ruža za poginule branitelje i civile“, nakon čega su se uputila na misno slavlje koje je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

U propovijedi je istaknuo kako se tu "ne slavi samo pobjeda nad neprijateljem, nego i spremnost da se živi i položi život za drugoga“.

"Naš odgovor nije u osveti i mržnji, nego da poput jerihonskog slijepca tražimo lice Božje, u nj stavljamo svoje povjerenje, tražimo ga da ispravno vidimo i sudimo, ali da konačni sud prepustimo onome kojega je slijepac uočio. Mi vjernici ne mislimo da su nasilnici rekli zadnju riječ o našim stradalima, mi vjerujemo da su naši stradali došli pred lice Milosrdnog suca, ali i da oni koji su tako nemilosrdno postupali prema našim stradalnicima bez suda neće izbjeći sud Boga pravednoga", poručio je biskup Bogović.

Središnja komemoracija bila je na Trgu dr. Franje Tuđmana i, za razliku od prijašnjih godina, protekla je bez govora predstavnika izaslanstava, udruga i političkih stranaka. 

Nakon komemoracije, kilometarska povorka u kojoj su bili i potpredsjednica Hrvatskoga sabora i izaslanica predsjednika Sabora Dragica Zgrebec te ministar uprave i izaslanik predsjednika Vlade Arsen Bauk uputila se na mjesno groblje, gdje su podno glavnoga križa položeni vijenci i zapaljene svijeće.

U povodu 24. godišnjice stradanja Škabrnje i Nadina, u četvrtak, 19. studenoga održat će tradicionalni mimohod "Da se ne zaboravi" od Benkovca preko Nadina do Škabrnje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter