Obilježena 23.godišnjica pogibije mirovnih promatrača

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca kod komemorativne kapele u Podrutama obilježena je 23. godišnjica pogibije četvorice talijanskih i jednog francuskog mirovnog promatrača Europske zajednice prilikom napada JNA na njihov helikopter.

Vijence su položili i svijeće zapalili ministrica Anka Mrak Taritaš, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milorad Batinić, predstavnici talijanskog veleposlanstva i vojni predstavnik Francuske te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Varaždinske županije i grada Novog Marofa.

Pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean-Loup Eychenne poginuli su u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružani helikopter kojim su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Zagreb 7. siječnja 1992. godine.

Životi ljudi koji su radili svoj posao mira utkani su u sadašnjost i budućnost Hrvatske, rekla je ministrica Mrak Taritaš.

"Prilika je ovo da se sjetimo i zahvalimo ljudima koji su samo radili svoj posao i ništa drugo. Zahvaljujući njima i njihovim životima i svim životima koji su stradali na putu samostalnosti Hrvatske mi danas imamo zemlju koja ima sadašnjost i budućnost", rekla je ministrica Mrak Taritaš. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter