Obilježena 21. obljetnica akcije Plitvice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Ivo Josipovic u subotu je, na obilježavanju 21. obljetnice akcije Plitvice, izjavio da su sloboda, demokracija, pravednost, mir i poštivanje ljudskih prava vrijednosti koje ce uvijek voditi one koji ce biti na celu Hrvatske.

- Svako vrijeme nosi svoje izazove. Današnji su izazovi da gradimo bolji životni standard svih naših gradana i prosperitetnu i europsku Hrvatsku te da se sprijece svi oni koji još i danas žele vratiti unatrag kotac hrvatske povijesti, rekao je na Josipovic nakon što je položio vijenac na mjestu pogibije prve žrtve Domovinskog rata, redarstvenika Josipa Jovica.

- Njima danas moramo reci ne. Hrvatska ce ostati vrijedna, pravedna zemlja usmjerena na pomirenje i suživot, demokraciju i ljudska prava. Želimo jasno reci da te vrijednosti ne idu skupa s idejama koje su hranile agresiju, smrt i narušavale ljudska prava, kazao je Josipovic.

Govoreci o današnjim problemima Josipovic je istaknuo repove iz prošlosti kao što su privatizacijski kriminal i ratno profiterstvo. Iskazao je vjeru da vecina gradana ima, bez obzira na stranacku pripadnost i vjersku ili drugu opredjeljenost, vjeru u demokraciju i dobro.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema potpresjednik Sabora Josip Leko kazao je da mu je cast iskazati poštovanje i zahvalnost i Josipu Jovicu i svim žrtvama i hrvatskim braniteljima koji su izvojevali slobodu Hrvatske u obrambenom ratu.

Sve njihove žrtve obvezuju današnje vodstvo, kazao je, da izgradimo onakvu Hrvatsku za kakvu su se branitelji borili, a to ce biti Hrvatska jednakih prava, životnih uvjeta i jednakih šansi za sve.

Upozorivši da još postoje otpori za rašcišcavanje privatizacijskog kriminala i drugih problema koji su se gomilali godinama, Leko je u ime Sabora obecao da Hrvatska nece odustati od uspostave boljeg i pravednijeg društva.

Porucio je da nikada nece biti zaboravljeni najblistaviji trenuci hrvatske povijesti i dostojanstvo hrvatskih branitelja. Onima koji recikliraju mracne ideje koje su kroz povijest vec osudene porucio je da njihove ideje ne osiguravaju Hrvatskoj mirnu i perspektrivnu buducnost današnjim i buducim generacijama.

Neven Mimica, izaslanik premijera Zorana Milanovica, kao potpredsjednik Vlade rekao je da se u posljednje vrijeme izgubljeni ratovi i ratni zlocinci prošlog stoljeca u Srbiji pokušavaju rehabilitirati, ali "našu povijest nece pisati tudi sudovi, vec su je napisali hrvatski branitelji 40-ih i 90-ih godina prošlog stoljeca.

Zlo ce uvijek biti zlo, a dobro ce uvijek biti dobro, ponovno jacanje velikosrpske ideje dovelo bi u pitanje sva postignuca dobrosusjedskih odnosa i suradnje u regiji za koju se zalažemo", upozorio je Mimica.


Podijeli: Facebook Twiter