Obilježena 17. obljetnica pronalaska najvećeg tartufa na svijetu

Prepoznatljiv potpis Damira Modrušana (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prepoznatljiv potpis Damira Modrušana (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Zabilježen na Guinnessovim stranicama rekorda kao najveći tartuf na svijetu, bijeli tartuf Giancarla Zigantea težak 1,31 kilograma, pronađen 1999. godine u unutrašnjoj Istri, punih je sedamnaest godina upregnut u promociju istarskog bijelog zlata.

- Ono što je za priobalnu Istru more to je za unutrašnjost istarski bijeli tartuf, poručio je oprtaljski načelnik Aleksander Krt na Guinnessovoj večeri kojom je Zigante u Livadama sa svojim gostima iz društvenog, gospodarskog i političkog života Istre, među kojima su bili župan Valter Flego, IDS-ov europski zastupnik Ivan Jakovčić, te poduzetnik Danko Končar, proslavio sedamnaestu obljetnicu postavljanja Guinnessovog rekorda.

-Prošle su 22 godine otkako smo počeli s prezentacijom tartufa i čitavo to vrijeme u partnerstvu sa privatnom inicijativom promoviramo istarski bijeli tartuf kao resurs koji doprinosi razvoju unutrašnje Istre, poručio je Krt. - Uz pomoć Općine Oprtalj uspjeli smo razviti Livade u centar svijeta tartufa, nadovezao se Zigante koji uz titulu Guinnessovog rekordera može pohvaliti i neslužbenom titulom organizatora najdužeg sajma tartufa na svijetu.

Kroz ovogodišnje Dane Zigante tartufa, maratonsku jesenju manifestaciju na kojoj je tijekom sedam jesenjih vikenda sudjelovalo pedesetak izlagača autohtonih proizvoda, prošlo je oko 30.000 posjetitelja i turista sa svih strana svijeta. Zigante je najavio postavljanje još jednog rekorda. Iduće godine Dani Zigante tartufa potrajat će punih deset vikenda i započeti sredinom rujna.

Za sedam sljedova svečane večere dostojne svjetskog rekordera utrošeno je dva kilograma istarskog bijelog tartufa, a na jela je nariban i 450 grama težak kapitalac vrijedan oko 1.500 eura. Prepoznatljivog potpisa vrsnog chefa Damira Modrušana i kuharskog tima Restorana Zigante u Livadama, gastro Istru u njenom najboljem izdanju zastupali su; marinirani kvarnerski škampi na pancake-u; sfere od hobotnice; jaje u Sous vide-u na kremi od krumpira i slanih srdela; rižoto s kestenom, bučom, suhim crnim trubama; prepelica na podlozi od ječma s umakom od Porta; obrazi boškarina na bijeloj palenti te kroštula moderna.

Vinari su se pobrinuli za dostojnu vinsku pratnju; Benvenuti - Malvazija istarska 2016., Capo - Pinot sivi 2015., Degrassi- Malvazija istarska 2011., Capo - Sagittarius 2010., Zigante - Terano S. Stefano Gran riserva 2013., Degrassi - Terre Bianche Couvee rouge 2009. i Benvenuti - Corona Grande 2013.

(G. ČALIĆ ŠVERO)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter