Obilježena 112. godišnjica rođenja Tone Peruška

Prisjećanje na Peruška ispred rodne mu kuće u Premanturi
Prisjećanje na Peruška ispred rodne mu kuće u Premanturi

Učenici osnovnih škola Tone Peruška i Dr. Mate Demarina, njih stotinjak, pod vodstvom ravnatelja Kristijana Cinkopana i Dragice Dorić, prigodnim su programom u ponedjeljak u Premanturi obilježili 112. obljetnicu rođenja Tone Peruška, istaknutog pedagoga i kulturnog radnika, utemeljitelja pulske Pedagoške akademije. Učenici i njihovi gosti, predstavnici Općine Medulin te mališani premanturske podružnice Dječjeg vrtića Medulin, počeli su se okupljati na medulinskoj Placi od ranog jutra, da bi u "staroj školi" izveli priredbu, uz recitacije na čakavštini.

U školu na praksu

Učenici su potom obišli Peruškovu rodnu kuću u središtu mjesta koja je danas u vlasništvu jedne zagrebačke obitelji i u njoj stoga nije uređen memorijalni centar. Govor ispred rodne kuće, a kasnije i na Peruškovom grobu, na koji je položen vijenac, održale su učenice 7. razreda OŠ Tone Peruška Amna Kruško i Noemi Dubravac koje su podsjetile da je ovaj pedagog utemeljio Pedagošku akademiju 1962. godine, a pulska je škola postala metodski centar u kojem su studenti obavljali praksu. Peruško je punih pet godina, sve do svoje smrti 1967. godine, vodio Akademiju i svake srijede dovodio svoje studente u školu na praksu. Tone Peruško rođen je 1905. godine u radničkoj obitelji koja je živjela u neimaštini. S majkom i braćom je 1915. godine bio u prvom ratnom izbjeglištvu, a u rodno se mjesto vratio nakon rata. Završio je učiteljsku školu, a u zagrebu Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet. Bio je svestran i vrlo aktivan: napisao je mnoge knjige i znanstvene članke, bio je jedan od osnivača Istarske naklade, udruge za izdavanje knjiga i publikacija. Kao antifašist sudjelovao je u radu NOO-a za Istru. Nakon rata u Rijeci je radio kao zamjenik glavnog urednika Glasa Istre, surađivao u redakciji Novog lista te predavao u riječkim srednjim školama. Ponovno odlazi u Zagreb gdje obnaša brojne prosvjetne dužnosti, a 1950. godine pokrenuo je časopis Školske novine.

Projektni dan

Ravnatelj škole i inicijator programa Kristijan Cinkopan kazao je da se rođendan velikog pedagoga na ovaj način obilježava treću godinu zaredom.

- Peruško je bio utemeljitelj zavičajne nastave, jedan je od osnivača i glavni urednik Školskih novina. U našoj je školi danas  projektni dan koji će učenici posvetiti Perušku i istarskom zavičaju. Lijepo je što smo uspjeli povezati dvije škole, našu i medulinsku, rekao je Cinkopan.

Učenici su posjetili i Centar brodogradnje "Goran Mikovilović" koji se nalazi tik uz Peruškovu rodnu kuću, a u kojem je na otvorenom izloženo 60-ak eksponata plovila od inoksa. Autor i vlasnik Dragan Mikovilović, umirovljeni inženjer brodogradnje, kaže da je cilj prikazati brodske forme iz cijelog svijeta, pa se ovdje tako mogu vidjeti batane, neretvanske trupice, ali i fenički brodovi.

Program je završen nogometnom utakmicom učenika, te razgledavanjem izložbe fotografija, literarnih i likovnih radova učenika. (Napisala i snimila Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter