Obilježen Svjetski dan zdravlja

Obilježavanje svjetskog dana zdravlja u Puli (M. MIJOŠEK)
Obilježavanje svjetskog dana zdravlja u Puli (M. MIJOŠEK)

Stotine mališana privatnih i gradskih vrtića okupilo se u pulskom Domu sportova Mate Parlov kako bi uz sport i učenje obilježili Svjetski dan zdravlja. Na manifestaciji su bili prisutni predstavnici sportskih klubova, Zavoda za javno zdravstvo, Crvenog križa, maseri i nutricionisti, odnosno svi oni od kojih mališani mogu nešto naučiti o zdravlju.

- Namjera nam je na jednom mjestu objediniti sve faktore i upoznati, razvijati i usaditi kod djece sve što im je potrebno za kvalitetno odrastanje i razvijanje, rekla nam je predstavnica organizatora, predsjednica udruge ravnatelja privatnih vrtića Vlasta Jedinak.

A da je organizacija ovakve manifestacije bio pun pogodak, vidjelo se po velikom odazivu i sudjelovanju djece koji su sa zanimanjem gledali i slušali sve o zdravlju i zdravom načinu života. Imali su se prilike također, upoznati s nekolicinom sportova poput rukometa, košarke, nogometa, judom ili ritmičkom gimnastikom. U dvorani su se naime, odvijale kratke prezentacije tih sportova, djeca su djeci uživo pokazala vještinu i blagodat sporta, a održano je i nekoliko predavanja i prezentacija o važnosti zdrave prehrane i zdravog načina života.

Pazin: Vježbe, pa pješačenje do Bani
Na platou ispred Spomen doma održana zajednička tjelovježba u kojoj su sudjelovali članovi Društva tjelesnih invalida Pazin, korisnici Dnevnog boravka za starije osobe te djeca iz gradskog dječjeg vrtića s odgajateljicama.

Fiskulturnom satu kojeg je vodila fizioterapeutkinja Jadranka Radović pridružio se pazinski gradonačelnik Renato Krulčić zajedno s pročelnicom za društvene djelatnosti Nevijom Srdoč, a uslijedila su predavanja u Dnevnom boravku paraolimpijca Gracijana Turčinovića na temu "Rekreacijom do boljeg zdravlja" te "Biljem do boljeg zdravlja - kućna apoteka" Franka Zgrablića.

U podne je startalo pješačenje od Pazina do sela Bani i natrag kojeg su predvodili članovi DTI-ja Dalibor Rusac i Gracijano Turčinović.

Prethodnih je dana na ranču Sveti Mikula kraj Svetog Petra u Šumi održano predavanje o ljekovitom bilju, a tijekom vikenda na košarkaškom igralištu u bivšoj pazinskoj vojarni održana prezentacija košarke u kolicima te uzvratna utakmica ekipe iz Pazina protiv ekipe Labin-Kanfanar.

Obilježavanje Dana zdravlja provodi se uz financijsku potporu Grada Pazina, općina Pazinštine te županijskog Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. (N. SOFTIĆ; A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter