Obilježen Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Proslava Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom u Puli
Proslava Svjetskog dana osoba s Downovim sindromom u Puli

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom u sklopu kojeg je u tijeku i transnacionalna, europska, komunikacijska kampanja pod nazivom "Down sindrom, pa što!" obilježen je danas u pulskom Down centru. Pred mnogobrojnim gostima iz javnog i političkog života, predstavnika mnogih ustanova i institucija korisnici Centra i njihova ravnateljica Branka Butorac svojim su programom u svijet poslali jasnu poruku da je Svjetski dan osoba s Downovim sindromom za njih jedinstven i značajan kao što je to svaka osoba, posebno ona s tim sindromom.

- Cilj manifestacije i kampanje je podizanje razine svijesti svim politikama i svim građanima te informiranje javnosti o ovom, još uvijek premalo poznatom genetskom stanju.

Ove godine kampanja obuhvaća 12 nacija koje kreću u globalnu komunikaciju da bi svima poručili da osobe s Downovim sindromom imaju razloga za život te da mogu živjeti kvalitetno i sretno, rekla je Butorac.

Istaknula je da u Europu uskoro stiže novi krvni test koji će vrlo rano otkriti Downov sindrom te zatražila od, kako je rekla, zdravstvene politike da pokrene proces koji će roditeljima davati kvalitetne informacije da bi na koncu donijeli ispravnu odluku. Naime, negativni prenatalni probir za Downov sindrom dovodi do prestanka rađanja ogromne većine djece s tim sindromom koji je utvrđen tijekom trudnoće.

- Mi koji imamo djecu s Downovim sindromom pokazujemo da se i s njim može kvalitetno i sretno živjeti, rekla je Butorac navodeći primjere djece iz pulskog centra koja konobare, kuhaju, trguju. Ipak, istaknula je da još uvijek postoji nedostatak sveobuhvatne zdravstvene politike koja bi donijela pozitivna terapijska rješenja za osobe s tim sindromom i njihove obitelji jer i oni imaju pravo na dostojanstvo i poštovanje kao bilo koji član društva.

Današnja je proslava održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić te istarskog župana Ivana Jakovčića i gradonačelnika Pule Borisa Miletića koji je osobno izrazio veliku podršku u radu pulskog centra.

Gost proslave bio je i Valter Flego, IDS-ov kandidat za istarskog župana, Damir Kajin, SDP-ov kandidat za župana, te mnogobrojni roditelji i djeca vrtića Maslačak, Bambi, Snoopy, Dobrilići koja su priredila dojmljiv program u kojem su sudjelovali i korisnici pulskog centra te njihovi gosti.

Također, proslavi su se pridružili i pulski i francuski srednjoškolci koji u Puli stječu znanja i vještine u radu s osobama s Downovim sindromom. Cijela proslava na koncu je zaslađena 12-metarskom tortom koju su napravili učenici Srednje škole Eugena Kumičića iz Rovinja, inače dugogodišnji partneri pulskog centra. (N. SOFTIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter