Obilježen spomen-dan grada Pule

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjecanje na stradale gradane u vrijeme antifašistickog otpora obilježeno je u nedjelju polaganjem vijenaca na spomenik na pulskom Velom Vrhu, podignutom na mjestu gdje je prije 67 godina strijeljan i obješen 21 borac i domoljub.

Prava, a ne revidirana povijest mora biti prenesena novim pokoljenjima kako bi bile sacuvane tekovine antifašizma, na cijim su temeljima sazdane moderna Hrvatska i Europa, rekao je na svecanom obilježavanju spomen-dana grada Pule gradonacelnik Boris Miletic.

Bila je to prilika da se prisutni prisjete svih onih koji su se borili protiv okupatora i dali najvecu žrtvu, svoj život, ali i patnje te stradanja stanovništva podvrgnutog teroru i svakakvom zlu, o cemu je govorio predsjednik Udruge antifašistickih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blaškovic.

- Proces oslobodenja poceo je oružanim ustankom na poziv Komunisticke partije. Bez nje i Druga Tita okupirani dijelovi ne bi bili nikada pripojeni matici Hrvatskoj. Pula je u Drugom svjetskom ratu dala 28.754 borca od kojih je živote izgubilo njih 17 tisuca. Brojni su bili deportirani u talijanske i njemacke logore iz kojih se velik dio nije vratio, kazao je Blaškovic.

Kulturni dio programa svecanosti obogatili su Puhacki orkestar Grada Pule i njegov jazz sastav, pjevacki zbor Gymnasium pulske Gimnazije, recitatorice te KUD Uljanik. Za prisutne je bio organiziran i domjenak uz neizostavnu porciju vojnickog graha te caše vina.

Istovremeno je u Šijanskoj šumi bio organiziran sportski program za najmlade u sklopu kojega je održan kros školskih sportskih društava. Dvodnevno obilježavanje pocelo je u petak u Osnovnoj školi Veli Vrh, gdje je održan sat povijesti na temu stradanja Istrana u antifašistickom otporu i NOB-u te konc-logorima, te pješacenjem clanova Kluba 50+ i drugih zainteresiranih gradana partizanskom stazom Veloga Vrha. (I. N. TURKOVIC; snimio D. MEMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter