Obilježen Dana ljubaznosti u prometu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danas, u vremenu od 10 do 11 sati u Puli je provedena akcija u povodu Dana ljubaznosti u prometu. Tako su, u cilju povećanja sigurnosti pješaka u prometu, Postaja prometne policije Pula, Grad Pula, Turistička zajednica grada Pule i Autoklub Pula-Rovinj na četiri punkta u gradu kontrolirali ponašanje vozača.

- Riječ je o preventivnoj akciji posvećenoj zaštiti pješaka, ali i da bi se potaknuo tolerantniji odnos između vozača i pješaka, na načina da se potiče vozače da brzinu smanje kada se približavaju pješačkom kako bi na vrijeme stali i mogli propustiti pješake. Zapravo, važno je da se poveća prometna kultura svih sudionika u prometu. Na četiri lokacije i to u Santoriovoj ulici ispred osnovne škole, u Tomasinijevoj ulici kod tržnice, u Koparskoj ulici kod trgovačkog centra te na Poljani sv. Martina, ispred osnovne škole, četiri pripadnika prometne jedinice mladeži evidentirali su savjesne vozače koji su stali i propustili vozače, dok smo nesavjesne samo brojali, ali ne i evidentirali, rekao je Dubravko Šlibar, zamjenik načelnika za preventivu cestovnog prometa Postaje prometne policije Pula.

Nakon provjere da nisu dosad bili kažnjavani, 20-ak savjesnih vozača bit će nagrađeno prigodnim poklonima koje će za njih pripremiti Grad Pula, TZ Pule i AK Pula-Rovinj. Želja je pozitivnim primjerima educirati vozače, a ne samo represivnim, istaknuo je Šlibar.

Kako ističu iz policije, vozači bi se trebali zaustaviti ispred pješačkih prijelaza i rukom dati znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje: "Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu". S druge strane, pješake se potiče da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: "Hvala" ili da se osmjehnu. Želja je da takvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakodnevnice, a krajnji cilj akcije je povećati osjećaj sigurnosti u prometu na pulskim ulicama, odnosno osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojem živimo, naglasili su iz policije.

- I mi smo se već drugi puta pridružili ovoj akciji zajedno s Gradom i AK Pula-Rovinj jer smatram da sada, a pogotovo tijekom sezone kada u naš grad stigne i veliki broj vozila i veliki broj turista koji hodaju okolo, razgledavaju, predomišljaju se i prelaze ceste neoprezno, treba o tome voditi računa i pripaziti na brzinu. Naravno, treba jako paziti na pješake i propustiti ih kada prelaze cestu, naglasila je Sanja Cinkopan-Korotaj, direktorica TZ-a Pule i dodala kako će se prigodne nagrade savjesnim vozačima sastojati od majice, koju će osigurati Grad, i poklona iznenađenja kojeg će osigurati AK.

Denis Peloza iz AK Pula-Rovinj istaknuo je da su se ove godine i oni pridružili akciji jer je to dio kulture vozača, ali i dio aktivnosti koje provode u sklopu ukupnog rada s mladima i građanima.

- Ovo je hvalevrijedna akcija u kojoj se pohvaljuju vozači koji su obzirni u prometu i koji daju dobar primjer, kao što to činimo i sa svijetlima i s pojasom, jer se time nekad više postiže nego kažnjavanjem, istaknuo je Peloza. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter