Obilježen Dan sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Sedmu godinu za redom jučer je svečano obilježen Dan Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji se održao u dvorani "Pula" na Fakultetu ekonomije i turizam "Dr. Mijo Mirković" pred brojnim rektorima pristiglih s hrvatskih i inozemnih sveučilišta, predstavnicima Ministarstva, znanosti obrazovanja i sporta, Istarske županije i Grada Pule te profesorima i studentima ove ustanove visokog obrazovanja.

Novi rektor prof.dr.sc. Alfio Barbieri, koji je na ovu funkciju stupio početkom ove akademske godine, istaknuo je da se Dan Sveučilišta slavi na dan rođenja istarskog biskupa i preporoditelja po kojem sveučilište nosi ime, Jurja Dobrile.

- Snaga Dobrilinog djelovanja pronijela se kroz stoljeća i utkala u napore vrhunskih intelektualaca, akademika Mije Mirkovića, profesora Tone Peruška i svih njihovih nasljednika, onih koji su tijekom minulih desetljeća svojim inicijativama i neumornim radom na njihovom oživotvorenju, razvijali visokoškolsko obrazovanje u Istri te zahvaljujući svima njima danas djelujemo kao sedmo, najmlađe hrvatsko javno sveučilište, kazao je Barbieri.

Napomenuo je da se otvaranje prvog studentskog doma i menze očekuje počekom sljedeće akademske godine kada će na raspolaganju studenima biti restoran s 360 sljedećih mjesta te smještaj u 72 sobe s ukupno 144 ležaja te četiri apartmana.

Ukupna vrijednost investicije rekonstrukcije doma i restorana iznosi 28,3 milijuna kuna pri čemu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta sudjelovao sa 78 posto, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 13, a Grad Pula s devet posto.

- U tijeku je priključenje objekata na komunalnu infrastrukturu, kao i otvoreni postupak javne nabave namještaja i opreme u vrijednosti od 6,1 milijun kuna bez PDV-a. Pred okončanjem je i postupak javne nabave računala za potrebe informatičkih kabineta, opreme Sveučilišne knjižnice i drugih sastavnica, u vrijednosti od oko 650 tisuća kuna, čime će se dodatno poboljšati materijalni uvjeti odvijanja nastavnog i istraživačkog procesa, kazao je Barbieri. (Maša JERIN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter