Obilježen Dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčelara

Alojz Sinčić govori o pčelarstvu u prošlosti (A. DAGOSTIN)
Alojz Sinčić govori o pčelarstvu u prošlosti (A. DAGOSTIN)

Članovi pčelarske udruge Lipa iz Pazina proteklog su vikenda obilježili 7. prosinca, Dan svetog Ambrozija, zaštitnika svih pčelara.

Susret je počeo polaganjem vijenca na grob poznatog istarskog učitelja, a ponajprije pčelara Lovre Tomašića iz Pazinskih Novaki. Uslijedila je koncelebrirana misa u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije koju su vodili cerovljanski župnik Marijan Pamić te kaštelirski župnik Marijan Kancijanić.

Poslije mise pčelari su se sastali na domjenku u Domu "Josip Daus" gdje je Škropećan Alojz Sinčić govorio o pčelarstvu u prošlosti, ali i recitirao vlastite stihove domoljubne poezije.

Inače, sveti Ambrozije rođen je oko 340. godine u Francuskoj. Legenda kaže da mu se roj pčela, dok je bio beba, spustio na kolijevku i odložio med u i oko njegovih usta, a da ga pritom nisu ubole.

Sveti Ambrozije je pčele poštovao, a pčelinju košnicu smatrao modelom skladne zajednice u kojoj vlada red i rad. Vjerovao je da pčele predstavljaju sve što je pobožno, sveto, uzvišeno i uređeno. Zbog toga ga se danas smatra zaštitnikom pčelara i pčelarstva. (A. D.)


Podijeli: Facebook Twiter