Obilježen Dan statuta Istarske županije

U prvom redu županijski i državni čelnici - Kozlevac, Lorencin, Stazić, Josipović i Jakovčić
U prvom redu županijski i državni čelnici - Kozlevac, Lorencin, Stazić, Josipović i Jakovčić

- Vaš i naš istarski statut nosi važnu poruku: Hrvatska nije kalup iz kojeg će onaj tko se ne uklapa u model biti odstranjen, već polje slobode u kojem različitosti čine naše bogatstvo, snagu i jedinstvo. Svoje posebnosti i regionalni identitet Istra je afirmirala pjesmom, kulturom i tradicijom te pokazala da buduća europska Hrvatska ima mnoštvo kulture, lijepih tradicijskih običaja i politike dobre volje koju može ponuditi i ostatku Europe, rekao je predsjednik Ivo Josipović u Istarskoj sabornici u Poreču na svečanoj sjednici u povodu Dana statuta Istarske županije.

Istaknuo je da je istarski statut jednako važan za Hrvatsku koliko za Istru.

- Statut je 1994. na neki način bio hereza. Međutim, vrijeme se mijenja i ono nad čime se dio javnosti zgražao danas je normalno i govorimo možda o modelu suživota, kazao je Josipović. "U Hrvatskoj ne smije biti ni jednog našeg građanina ili građanke koji/a se osjeća kao gost ili ga/je netko tako tretira", naglasio je predsjednik.

Napomenuo je i da je kriza opasnost za demokratske i društvene strukture te da često zna biti katalizator niskih strasti.

- Hvala vam što ste tako posebni, što ste putokaz autonomiji i mjesto u kojem svi, bez obzira na vjeru i naciju, mogu dobro živjeti u prijateljskom okružju te što zajedno s ostalima želite graditi dobru, prosperitetnu i kvalitetnu Hrvatsku, kazao je Josipović.

Župan Ivan Jakovčić kazao je da je 1994. poriv za donošenje Statuta bio taj što sloboda i ljudska prava nemaju alternative.

- Nema ništa vrednije od slobode, od prava čovjeka da se izražava onako kako se osjeća, da govori jezik, ispovijeda vjeru i izražava se nacionalno ili bilo kako drugačije onako kako želi, poručio je, izrazivši uvjerenje da će Statut ostati pravni dokument vrijedan za pokoljenja koja dolaze. Dodao je da Istra nije model za druge, već je povijesno-politički pravna priča za sebe te da svaka regija treba odlučivati za sebe, po svojim specifičnostima.

- Mislim da je vrijeme za ozbiljan dijalog u ovoj zemlji u kojoj ima premalo komunikacije, za ozbiljan razgovor o tome kako da županije, gradovi i općine promisle budućnost naše zemlje i da svatko od nas da svoj doprinos, rekao je, ističući da treba gledati prema pozitivnim primjerima poput Austrije i Danske te da sve zemlje Balkana s vremenom trebaju postati dio EU-a. Kao župan na odlasku zahvalio je svima na suradnji, ispričao se ako je nekoga povrijedio te rekao da vjeruje kako neovisno o političkim odnosima i uvjerenjima "ostajemo zajedno u borbi za Istru kakvu smo zajedno zacrtali ranih 90-ih".

Svečanoj su sjednici prisustvovali gradonačelnici i načelnici, predstavnici institucija i vjerskih zajednica, Primorsko-goranske županije i Regije Veneto, saborski zastupnici, ministar turizma Darko Lorencin te predsjednik i osnivač Instituta za regije Europe Franz Schausberger.

Nenad Stazić: Dvojezičnost smeta nepismenim neznalicama i barbarima

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić podsjetio je na mukotrpan put donošenja istarskog statuta.

- Dvojezičnost je standard koji danas više nitko u Istri ne dovodi u pitanje, to je jednostavno izraz civilizacijske zrelosti. Ali, to što je za Istru razumljiv standard, predstavlja neprihvatljiv zahtjev za primitivne šovinističke mase udružene u kojekakve samozvane stožere kojima smeta dvojezičnost u Vukovaru. Hrvati su vjerojatno jedini narod na svijetu s tri pisma - latinicom, ćirilicom i glagoljicom, a ti nepismeni neznalice, suvremeni barbari htjeli bi zabraniti upotrebu jednog od njih, kazao je. (K. FLEGAR, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter