Obilježen Dan spomena grada Pule


U povodu Dana spomena Grada Pule danas su predstavnici Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule tradicionalno položili vijence na Spomen obilježje na Vodnjanskoj cesti. Kako je u prigodnom govoru naglasio predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule Livio Blašković, danas se obilježavala 73. godina otkad su fašisti mučki ubili 21 domoljuba, heroja, sugrađana.

- Treba reći da je najstariji ubijeni antifašista imao tada 51, a najmlađi svega 16 godina. Oni su izvučeni iz pulskog zatvora, gdje su boravili zbog toga što su bili simpatizeri antifašističkog pokreta. Odabrani su nasumce i dovedeni na Veli Vrh gdje su i pogubljeni. To je bio odgovor fašista zbog ubojstva fašista Giuseppea Bradamantea, krivca za brojna zlodjela nad stanovništvom, kojeg su pulski partizani smaknuli dan ranije u Štinjanu. Ja sam zato zahvalan Gradu Puli što su ovaj dan, kao dan sjećanja, uvrstili u Statut grada Pule za sve žrtve fašizma koje je ovaj grad dao, rekao je Blašković i spomenuo da je Pula dala tri tisuće boraca NOB-a.

Dan spomena Grada Pule posvećen je sjećanju na pulske heroje koji su pogubljeni 2. listopada 1944. godine na Velom Vrhu, a u Statut Grada Pule uveden je na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske. Blašković je pozvao okupljene da prisustvuju i satu povijesti u sklopu Zavičajne nastave u Osnovnoj školi Veruda gdje  će upravo biti riječi o događajima iz tog doba.

- To je dio nastave kada profesori podsjećaju učenike što se događalo tijekom NOB-a, jer se danas iskrivljuju neke činjenice, a čak i udžbenici vrve neistinama i iskrivljenim činjenicama. Upravo zato učenike odmalena treba učiti pravim i istinitim stvarima, rekao je na kraju Blašković. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter