Obilježen Dan ružičaste vrpce

Konture buduće središnje zgrade Istralandie
Konture buduće središnje zgrade Istralandie

U subotu 7. listopada, u organizaciji Lige protiv raka Labin, održan je po osamnaesti put Dan ružičaste vrpce. S tom manifestacijom, a u sklopu Ružičastog mjeseca koji je posvećen borbi protiv raka dojke, obilježava se zajedničko stremljenje u borbi protiv raka dojke gotovo na svim kontinentima. Simbol "ružičasta vrpca" je znak sudjelovanja, solidarnosti i potpore svim oboljelim od ove zloćudne bolesti.

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Važno je reći da će dio prikupljenih sredstava ići za aparat za intraoperativno zračenje dojke. Naime, Liga protiv raka Labin, je za taj aparat donirala iznos od sedam tisuća kuna.

Punktovi ove akcije bili su smješteni na gradskoj tržnici, u Opskrbnom centru, Marketu na Katurama, u centru i u Konzumu te u Rapcu, Raši i Nedešćini.

U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena. Cijeli je mjesec listopad posvećen borbi protiv raka dojke. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter