Obilježen Dan rudara i Labinske Republike


U povodu 94. obljetnice Labinske Republike i Dana rudara, delegacija Grada Labina, gradskog vijeća, udruga antifašista i onih proizašlih iz domovinskog rata, načelnika općina labinštine i predstavnika labinske policije, umirovljeni djelatnik raških rudnika Josip Štemberga i gradonačelnik Tulio Demetlika, položili su vijenac i zapalili svijeću na spomen obilježje na Krvovoj placi. Upravo je na tom mjestu, 2. ožujka 1921. godine, nastala rudarska pobuna i štrajk šestotinjak labinskih rudara, koji proglašavaju republiku.

Štrajk i samouprava rudara Labinštine, trajala je svega mjesec dana, no bila je to jedna od prvih pobuna protiv fašizma u Europi. Stoga Labinjani i danas s ponosom obilježavaju godišnjicu borbe rudara, za svoja radnička i ljudska prava.

U svojim su prigodnim govorima Štemberga i Demetlika, istaknuli važnost labinskih rudnika i rudara, kao temelj Labinštine, a učenica Osnovne škole Ivo Lola Ribar, Salima Karić i gradski vijećnik, Mladen Bastijanić, čitali stihove posvećene rudarima. (A. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter