Obilježen dan općine Sveti Petar u Šumi


Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, uz brojne uzvanike i goste, obilježen je u petak dan općine Sveti Petar u Šumi. Prigodnim govorom o postignućima općinske uprave u minuloj godinu uzvanicima se obratio načelnik Mario Bratulić, pobrojavši realizirane infrastrukturne, ekološke, komunalne, socijalne i gospodarske projekte, zahvalivši se na potporama i Istarskoj županiji i predsjednici Republike Hrvatske.

Na kraju svoga obraćanja Bratulić je naglasio: "Danas se kao dio velike EU zajednice nalazimo pred novim izazovima u kojima nam vlada i ministarstva fleksibilnijom regulativom moraju pomoći u dobivanju euro-šoldi. Očekujemo da će nova vlada biti odlučnija u provedbi decentralizacije i razumijevanju regionalne i ruralne problematike".

Aktualno-političke reference uslijedile su i iz obraćanja istarskog župana Valtera Flega, koji je upravo na primjeru Svetog Petra u Šumi branio potrebu postojanja malih općinama, ali i nužnost da njihovi načelnici i uprave imaju odgovarajuće alate za njihovo učinkovito vođenje, pa bi stoga decentralizacija trebala donijeti i više šoldi u lokalnim proračunima, kako bi se snažnije moglo ulaziti u europske projekte.

I stranački gost supetarske svečanosti, HDZ-ov saborski zastupnik Josip Borić, govorio je o decentralizaciji u smislu da se ona prečesto spominje u Saboru ali je često to vrlo politiziran pojam i uopće se ne provodi.

Istodobno se država prema malim općinama odnosi na potpuno nelogičan način, pa je primjerice potpomognutim područjima ova vlast uzela oko dvije milijarde kuna, za koliko je lokalna samouprava u područjima posebne državne skrbi, u bivšim brdsko-planinskim područjima i na otocima uskraćena poreznom reformom. (D. Š.)


Podijeli: Facebook Twiter