Obilježen Dan općine Lupoglav

Lupoglavski načelnik Franko Baxa (D. ŠIŠOVIĆ)
Lupoglavski načelnik Franko Baxa (D. ŠIŠOVIĆ)

Prvi pisani spomen Lupoglava, u dokumentu u kojem se pojavljuje naziv "Castrum Lupoglau", datiran je 13. srpnja 1264. godine, i taj se datum u današnjici obilježava kao Dan općine Lupoglav. Dan općine obilježen je svečanom sjednicom Općinskog vijeća, na kojoj je nakon što je uzvanike pozdravila predsjednica Vijeća Nataša Fijamin, načelnik Franko Baxa podsjetio na najvažnija postignuća općinske uprave, i na predstojeće zadatke.

U 20 godina općina se najprije morala suočiti s gotovo nikakvim stupnjem komunalne opremljenosti: s 30 kilometara vodoopskrbne mreže pitka voda dovedena je do 95 posto domaćinstava; do kraja godine izgradit će se vodovodni ogranak Brnci-Katun na području Boljunskog Polja, a zatim će preostati još sela Ravno Brdo i Sv. Stjepan. Od novijih postignuća Baxa je izdvojilo projektiranje i formiranje industrije zone na 20 hektara i izgradnju kanalizacije u Boljunu, slijedi isti posao za naselje Vranja sredstvima iz programa IPARD, a projektiraju se kanalizacijske mreže za Lupoglav i Lesišćinu.

U skoroj budućnosti očekuje se izgradnja nove ceste Lupoglav - Vranja, uz zaobilaznicu Lupoglava. Održavaju se i nerazvrstane ceste, spomenici kulture, podupiru se odgojno-obrazovni i socijalni programi, a ova se općina posebno ponosi brigom za baštinu kroz znanstvene skupove "Susret s baštinom", bijenalno izdavanje "Zbornika općine Lupoglav" i glazbeni susret "Zasopimo i zakantajmo po stare užance" u Boljunu.

Baxa se osvrnuo i na nagađanja o ukidanju malih općina, u čijem se kontekstu često spominje i Lupoglav.

- Ovakva govorenja unose nemir među ljude, a kriteriji za procjene o ukidanju općina površni su i bez pravih analiza. Svatko može vidjeti kako su upravo od osnivanja ovakvih općina prije 20 godina mnoga naša mjesta uređenija nego nekad, s puno boljim uvjetima života. Naši mještani to vide i znaju, a mi bez obzira na nagađanja i špekulacije nastojimo ljudima osigurati bolju budućnost u onoj mjeri koliko mi to možemo, zaključio je Baxa.

Općinsku je svečanost prije domjenka koji je uslijedio nakon svečane sjednice, glazbom oplemenila klapa Novačanska kumpanija. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter