Obilježen dan Obrtničke komore Istarske županije


"Dok je broj pravnih osoba u stalnom porastu, danas u našoj županiji radi nešto manje od 7.300 obrta, a na žalost, i dalje je primjetan, iako sporiji, pad broja obrta", kazao je jučer u velikoj dvorani Doma obrtnika Poreč na svečanosti Dana Obrtničke komore Istarske županije njen predsjednik Mario Paliska.

Stoga si je županijska obrtnička komora za glavni zadatak postavila izjednačavanje uvjeta poslovanja obrtnika s onim pravnih osoba, a pritom su partnera u svojim aktivnostima, osim u komorama na razini države (HOK i HGK), pronašli u Istarskoj županiji te u gradovima i općinama na području županije, istaknuo je Paliska. Također je pohvalio suradnju s Poreznom upravom, Uredom državne uprave, HZZ-om, županijskom TZ i ZZJZ, susjednim slovenskim obrtničkim komorama, Obrtničkom komorom Kantona Sarajevo i Privrednom komorom Beograd. Lani je OKIŽ evidentirao 1.200 savjeta obrtnicima, 62 su osobe pod patronatom komore položile majstorski ispit, 49 njih ispit o stručnoj osposobljenosti, a licencirano je pet obrtničkih i poduzetničkih objekata. Paliska je najavio da će se ovogodišnji Gastro okusi Istre održati u Vrsaru 6. svibnja.

Uslijedila je dodjela priznanja najzaslužnijim istarskim obrtnicima i institucijama, a na ovogodišnjoj se listi našlo deset laureata. Prestižnu nagradu, povelju s plaketom za postignuća "Istarske zlatne ruke" koja se dodjeljuje uglednim, časnim i uspješnim obrtnicima koji osobnim primjerom potiče obrtničke vrijednosti - solidarnost, marljivost i zajedništvo - dobila je Claudia Savić Seifert, vlasnica frizerskog obrta Claudia iz Rovinja koja svoju djelatnost uspješno obavlja od 1972. godine. Organizira frizerske i kozmetičarske revije, a poznata je po humanitarnom radu. Povelju za postignuća "Istarske zlatne ruke" dodijeljena je Ivanu Troštu, vlasniku restorana Trošt iz Vrsara koji se ugostiteljstvom bavi od 1998. godine. Ugostitelj Trošt zapošljava dvadesetak radnika, a ne libi se primati na naukovanje velik broj učenika koji se školuju za zanimanja kuhara i konobara. Pobornik je kvalitativnog pristupa gostu, a u ponudi ima vlastiti sladoled.

Uručeno je pet posebnih priznanja OKIŽ-a koje se dodjeljuju obrtnicima koji su svojom aktivnošću pridonijeli kvaliteti struke, afirmaciji obrtništva, obrazovanju za potrebe obrtništva, te se isticala u komorskom radu i promociji obrtništva. Ovogodišnji laureat je vlasnik obrta za prijevoz tereta "Transporti Mario" iz Pule, Mario Crnković, koji se obrtništvom bavi od 1991. godine, a aktivan je u razvoju edukacije autoprijevoznika. Ista je nagrada dodijeljena Antonu Putinji, umirovljenom obrtniku, vlasniku uglednog i nadaleko poznatog pazinskog ugostiteljskog obrta Pod lipom kojeg je vodio od 1997. godine do predlani kada je vođenje obrta prepustio kćeri. Zatim vlasniku rovinjskog trgovačkog obrta Cicibela, Branku Subotiću, koji se ponosi s trideset godina staža u obrtništvu pri čemu neprestano bilježi visoke rezultate u kvaliteti usluga i povećanju zaposlenih. S obrtničkim stažem od 27 godina priznanje je dobio Dino Špigić, vlasnik pulskog obrta za popravak elektroničkih aparata Riz studio koji je sudjelovao u obrazovanju brojnih budućih elektroničara te konačno iskusna slastičarka Alida Vadanjel, vlasnica pazinskog obrta za proizvodnju kolača i torti Antica, koja je s radom započela 2006. godine koja je u proteklom desetljeću izvrsnim proizvodima i sudjelovanjem na sajmovima pronašla svoje mjesto pod obrtničkim suncem.

Tri zahvalnice OKIŽ-a za uspješnu suradnju s komorom i obrtničkim organizacijama primili su: Miroslav Buršić, vlasnik rovinjskog taksi obrta aktivnog od 1984. godine koji je u svakodnevnom radu uzor svim taksistima; Alida Perkov, doktorica znanosti i dugogodišnja stručna suradnica HGK-a koja je dala veliki doprinos na povezivanju gospodarske s obrtničkom komorom, proučavanju ekonomske povijesti, unapređenju ženskog poduzetništva; Ljiljana Radoš, dugogodišnja ravnateljica pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu koja je unaprijedila rad škole, suradnju s komorom, kvalitetu obrazovanja te popularizirala deficitarna zanimanja, pogotovo ugostiteljstvo. Svečanosti dodjele nagrada prethodila je godišnja skupština OKIZ-a na kojem je usvojeno izvješće o radu i godišnji obračun financijskog plana u lanjskoj godini. (Anđelo DAGOSTIN, Snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter