Obilježen Dan Istarske županije


U Pazinu je danas u Spomen domu svečano obilježen Dan Istarske županije. Tom je prilikom Ivan Jakovčić, kojem je ovo bilo zadnje obraćanje u funkciji istarskog župana na ovaj dan, istaknuo da Istra puno očekuje od Vlade. "Očekujemo ispunjenje svih ključnih istarskih programa razvoja. Doprinos koji smo imali u nedavnoj izbornoj pobjedi najmanje je bitan, ali onaj koji smo dali u stvaranju slobodne, moderne, europske Hrvatske je ogroman. Upravo zato Istra očekuje sve." Dodao je: "Nadam se da ćete me pamtiti po dobrom".

- Buon giorno. Dobar dan. Tim se riječima okupljenima obratio Paul Vandoren, veleposlanik pri Delegaciji EU-a u Hrvatskoj. Istaknuo je da je najveći izazov za Hrvatsku i Istru pokretanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta pa su potrebni ulagači iz Hrvatske i EU-a. "Istra će morati imati razvojni plan s određenim prioritetima. Izazov je vaš", poručio je Vandoren.

Arsen Bauk, ministar uprave, obratio se okupljenima s "drugarice i drugovi", za što je dobio pljesak. Za decentralizaciju je rekao da je to preuzimanje ovlasti, ali i odgovornosti, te vjeruje da su na to u Istri spremni i Županija i lokalne vlasti. Ministar turizma Veljko Ostojić pohvalio se da je do 20. rujna u Istri za sedam posto porastao broj noćenja u odnosu na lani, a samo u rujnu za deset posto, pa je Bauk, Bračanin, rekao da ako Istra bude imala previše turista - neka ih pošalje u Dalmaciju. Ostojić je za 2012. ponovio da je po dolascima i noćenjima najbolja turistička godina u povijesti Hrvatske.

Dino Kozlevac, predsjednik Županijske skupštine, podsjetio je na slavne dane iz rujna 1943. i donošenje odluka o sjedinjenju Istre s maticom zemljom, a osvrnuo se i na članstvo Hrvatske u EU-u, što će otvoriti široku perspektivu razvoja.

I župan Jakovčić ulazak Hrvatske u Uniju naziva velikom šansom za Istru i izvanrednom prilikom za bespovratno financiranje brojnih projekta na čiju bi se realizaciju čekalo unedogled. "U Europi ne teče med i mlijeko, ali znam da je to sjajna prilika za sadašnju generaciju Istrijana", veli Jakovčić. Smatra da bi bila pogreška ako bi Istra svoj identitet pokušavala graditi "na nekoj istrijanskoj nacionalnoj osnovi". Za istrijanstvo kaže da neće biti prihvaćeno kao nacionalni izričaj, ali hoće, kao što već i jest, kao izraz multietničnosti određenog prostora.

- Vjerujem da bi me mnogi proglasili herojem da sam otjerao premijera i prvog potpredsjednika iz Labina. To bi bilo krajnje neodgovorno od mene, a itekako opasno i kontraproduktivno za Istru, veli Jakovčić. Za njega dijalog nema alternativu te želi da prvenstveno Labinština donese odluku o sudbini buduće plominske TE.

Za projekt "Brijuni rivijera", koji bi otvorio tisuće novih radnih mjesta za građane Istre i riješio nezaposlenost, veli da nije ostvaren isključivo iz političkih razloga. Čak smatra i da bi kriza mimoišla Istru da je taj projekt realiziran.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su Bruno Krajcar, Elis Lovrić, koja je uz pratnju na gitari otpjevala državnu i istarsku himnu, a članovi Art dance studija otplesali su modernu koreografiju baluna.

Odlukom županijskih vijećnika uručena su i priznanja Županije za uspjeh na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Londonu i za promoviranje Istarske županije - Grb su tako dobili Giovanni Cernogoraz za zlatnu medalju u disciplini trap, Damir Burić, član zlatne vaterpolo reprezentacije (nagradu je preuzeo njegov otac) i Mikela Ristoski za brončanu medalju u skoku u dalj. (piše S. BENIĆ; snimio D. ŠTIFANIĆ))


Podijeli: Facebook Twiter