Obilježen Dan grada Pule, Nagrada Grada Šimi Vidulinu

Ovogodišnji laureati pulskih gradskih nagrada i gradonačelnikovih priznanja
Ovogodišnji laureati pulskih gradskih nagrada i gradonačelnikovih priznanja

Središnja svečanost u povodu obilježavanja Dana grada Pule i uručenje javnih priznanja Grada održani su danas u Istarskom narodnom kazalištu uz brojne uzvanike i goste. Svečanost su začinili zbor Teranke, dječji Zbor Zaro te grupa Indivia i Franko Krajcar.

- Pula je grad koji počiva na temeljima antifašizma, njezini građani znaju to njegovati i nikada neće zaboraviti, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Denis Martinčić, te se zatim kratkim videouratkom sve nazočne podsjetilo na kapitalne projekte koji su u Puli odrađeni, kako je rečeno, krizi unatoč.

Spomenuta je tako izgradnja vrtića Zvjezdica u Šijani, započeta izgradnja obalnog kolektora koja je ključna za vraćanje Pule moru, proširenje gradskog groblja, gradnja POS-ovih zgrada, studentskog doma i menze, sanacija Zagrebačke ulice, plinofikacija, ali je i naglašeno da je za socijalne programe izdvojeno 16 milijuna kuna.

Gradonačelnik Boris Miletić zahvalio se u uvodu borcima koji su vlastitim životima gradu i njegovim građanima osigurali najveće životne vrijednosti - mir i slobodu. Potom je prezentirao pravac kojim bi grad krenuo u budućnosti, pod nazivom "Park Muzil". Uređenje ovog dijela Pule uključuje izgradnju sportske luke, botaničkog vrta pa sve do izgradnje smještajnih kapaciteta s 2.500 kreveta, muzeja i zabavnog centra za mlade.

Okupljenima se obratio i župan Ivan Jakovčić, koji se zahvalio svim gradonačelnicima i gradskim vijećnicima Pule u svoja tri mandata te je i on podsjetio na niz infrastrukturnih projekta koje su u to doba pokrenuli i zgotovili - od Istarskog ipsilona preko Istarske enciklopedije pa sve do pulskog sveučilišta.

Vrhunac svečanosti svakako je bila dodjela priznanja Grada Pule te posebnih priznanja gradonačelnika. Nagradu Grada Pule dobio je Šime Vidulin, Grb vaterpolist Damir Burić, a Povelju Dom za starije i nemoćne "Alfredo Štiglić". I dok su Vidulin i ravnateljica Doma Vesna Juhas osobno primili nagrade, zlatni olimpijac Damir Burić zbog sportskih obaveza nije prisustvovao svečanosti pa je nagradu preuzela njegova majka Mariza.

Posthumno je gradonačelnikovo priznanje dobila Marica Vrbanac, koja je obnašala dužnost gradske vijećnice, a priznanje su preuzeli njezini sinovi Vladimiro i Goran. Za dugogodišnju promociju biciklističkog sporta Pule i Istre nagradu je dobio biciklistička legenda Claudio Bearzi. Za iznimna postignuća i promociju kulture Pule nagrađen je vrhunski majstor suvremenog plesa i svjetski priznati koreograf Matija Ferlin, a za osobit ljudski i profesionalni doprinos odgoju i obrazovanju ravnatelj Strukovne škole Pula Anto Babić. Nagradu su dobili i Autoklub Pula-Rovinj, tvrtka Transcom koja je u Puli otvorena prije tri godina, a danas zapošljava više od 500 djelatnika, te Ustanova za zdravstvenu njegu u kući Zlatne ruke. (Piše B. PETROVIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter