Obilježen Dan grada i oslobođenja Umaga

Dobitnici nagrada Grada Umaga (M. GAVRAN)
Dobitnici nagrada Grada Umaga (M. GAVRAN)

Najsvečaniji trenutak sjednice Vijeća kojom je sinoć obilježen Dan grada Umaga bila je dodjela gradonačelnikovih zahvalnica zaslužnim poduzetnicima, nekadašnjim dužnosnicima i političarima, glazbenicima, novinarima, profesorima, kulturnim djelatnicima i drugima koji su, svaki na svoj, način doprinijeli razvoju Umaga.

Dobili su ih Narcisa Bolšec Ferri, Ivana Legović, Dragica Lukin, Rosetta Zancola Martinčić, Giulio Codiglia, Hasan Ćatić, Valentin Jakac, Josip Juraga, Josip Klabot, Lino Kodela, Ivan Kosović, Mato Magdić, Marko Martinčić, Mirko Otočan, Juraj Radovčić, Vlatko Reschner, Giuseppe Rota i Zlatan Varelija, a uručili su ih gradonačelnik Vili Bassanese i njegov zamjenik Mauro Jurman.

- Dana 6. svibnja, kada je prije 68 godina oslobođen Umag, s radošću se prisjećamo; budi u nama osjećaj zahvale, ponosa, povijesnih obaveza i odgovornosti prema svim građanima. Sjećamo se svih koji su položili svoje živote u NOB-u i omogućili nam slobodu u kojoj uživamo. Tu smo slobodu znali obraniti i u Domovinskom ratu. S ponosom promičemo i slavimo vrijednosti i tekovine antifašizma.

Dan grada je i prilika da govorimo o dostignućima u zadnje četiri godine u Umagu, u kojem se živi po najvišim standardima, izrekao je gradonačelnik Bassanese.

Potom je održana videoprojekcija realiziranih projekata - obnovljene i izgrađene škole, vrtiće, domove kulture, parkirališta, poticanu stanogradnju, dom umirovljenika, skate i ostale parkove, parkirališta, kanalizaciju, prometnice, rotore, obnovljene gradske fasade i ostale komunalne investicije, kao i svega ostvarenog u socijalnom i programu za predškolstvo i školstvo.

Najavio je buduće projekte svog tima, kao što su novi dječji vrtić i srednja škola, sportska zona Humagum, nova gradska tržnica i trg u Ulici 1. svibnja, šetnica Umag - starogradska jezgra - Moela, zona noćne zabave u istočnom dijelu Katora i drugo.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su pjevači Voljen Grbac i Vivien Galetta, uz klavirsku pratnju Vladimira Babina, te prof. Davor Kovačević, koji je također svirao na klaviru. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter