Obilježen dan borbe protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina i Domski bend uz Crvenu cipelu (M. RIMANIĆ)
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina i Domski bend uz Crvenu cipelu (M. RIMANIĆ)

Unatoč pljusku Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Pazina i Društvo likovnih stvaratelja Pazin obilježili su danas Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, poznat i kao "Crvena cipela". Tim je povodom Društvo likovnih stvaratelja izložilo instalaciju od crvenih cipela s porukom "U Hrvatskoj je u posljednjih 15 godina 318 žena smrtno stradalo od nasilja u obitelji". Stoga Nadu Putinja, predsjednicu DLS, ne čudi ovo tmurno nebo iz kojeg lije kiša, jer to su, kaže, suze za sve žene koje trpe bilo koji oblik nasilja.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, odlukom UN-a obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo, podsjetila je Mirjana Galant, zamjenica pazinskog gradonačelnika Renata Krulčića. Ona je s članovima gradskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, rijetkim Pazincima, koji su bili primorani izaći na kišu, dijelila letke Sigurne kuće Istra i druge materijale koji upozoravaju na težak položaj žene u današnjem društvu. "Osnovni cilj ovog dana je senzibiliziranje društva za probleme nasilja nad ženama, te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kakvom obliku ne tolerira. Osim toga nužno je osigurati dostupnost informacija o mogućnostima zaštite, pomoći i podrške osobama koje doživljavaju nasilje", rekla je Galanat. U Hrvatskoj se nasilje nad ženama, nastavila je, posebice fizičko najčešće događa u obitelji, koja bi trebala biti najsigurnije okruženje. Većima žrtava obiteljskog nasilja osobe su ženskog spola, a počinitelj obiteljskog nasilja, najčešće je bračni drug, izvanbračni partner, bivši suprug, otac ili sin žrtve. "Osvješćivanje javnosti o nasilju u obitelji i nasilju nad ženama jedan je od bitnih aspekata u borbi protiv nasilja nad ženama s ciljem podrške i pomoći ženama koje su izložene nasilju, te općenito nastojanju da se nasilje u obitelji i nasilje nad ženama prepozna kao ozbiljan društveni problem, da se mijenjaju predrasude i stavovi i da društvo kao cjelina, u svim aspektima, čini najviše što može kako bi se spriječilo nasilje", poručila je Galant.

Cijeli je program glazbom i pjesmom popratio "Domski bend", Doma za odrasle osobe u Brkaču, koji je usprkos lošem vremenu, rijetke prolaznike animirao da se približi "Crvenoj cipeli" i da se upoznaju s problematikom nasilja nas ženama. (M. RIMANIĆ)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter