Obilježen blagdan sv. Foške u Batvacima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedaleko od Vodnjana, u drevnoj crkvici kraj sela Batvaci, u subotu je održana misa u povodu blagdana kršcanske mucenice svete Foške. Sveta Foška se od davnina štuje u Istri, a najcešce se na misu dolazi na zagovor za ozdravljenje, pa svake godine ovo misno slavlje posjecuje na stotine vjernika.

Ove je godine ipak vodnjanski župnik Marijan Jelenic svetu misu predvodio pred puno manjim brojem hodocasnika nego prijašnjih godina, vjerojatno zbog mogucnosti kiše koja ipak nije pala. Hodocasnici iz svih dijelova Istre pohodili su ovo svetište još od ranih jutarnjih sati, želeci se u miru pomoliti kod tamošnjeg križa, zapaliti svijecu ili ostaviti krunicu kao zagovor za ocuvanje zdravlja ili ozdravljenje sebe i svojih najdražih. Stoga i ne cudi što su i ove godine misi prisustvovali mnogobrojni roditelji s djecom i trudnice.

Ovo mjesto koje osjetno zraci neobicnom pozitivnom energijom posjecuje se gotovo svakodnevno i zapisana su brojna svjedocanstva ljudi koji tvrde da im se zdravstveno stanje popravilo nakon što su se pomolili kod bazilike Sv. Foške. Prvi takav zapis potjece iz 1681. godine, a zapisao ga je biskup Giacomo Tommasini, no biskupovo svjedocanstvo potvrduje i narodna predaja koja se pokoljenjima prepricavala medu lokalnim stanovništvom.

Ocito se takvo što nedavno dogodilo nekom hodocasniku, jer je na suhozidu koji okružuje crkvicu u jednom kutku zapalio dvije svijece i ostavio kamenu plocicu s gotovo izbljedjelim natpisom "Hvala Sv. Foška, cudesna si" i datumom 5. sijecnja 2012. Sveta se Foška inace slavi kao zagovornica protiv kostobolje, reumaticnih bolova, neplodnosti i glavobolje.


Podijeli: Facebook Twiter