Obilježavanje Svih svetih i Dušnoga dana

Sjećanje na najmilije na pulskom groblju (Manuel ANGELINI)
Sjećanje na najmilije na pulskom groblju (Manuel ANGELINI)

Danas se misnim slavljima diljem Hrvatske obilježio spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga, na spomendan mrtvih obilježit će se, Dušni dan. Građani se prisjećaju svojih pokojnika polažući cvijeće i paleći svijeće na grobovima.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka 11. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom svi sveti ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pritom se pozivajući na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi".

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj je to i neradni dan.

Bozanić: Crkva danas nadilazi skučeni pogled na čovjeka

Zagrebački kardinal Josip Bozanić istaknuo je predvodeći danas na svetkovinu Svih svetih svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, kako Crkva nadilazi svaki skučeni pogled na čovjeka kojeg bi se svodilo da bude samo građaninom ovoga svijeta.

Napomenuo je kako razmatranje slave Svih svetih u vječnome životu nipošto ne dopušta bijeg iz ovozemnog života i od svakodnevnih životnih zahtjeva jer smo već sada djeca Božja.

Ostati na putu prema raju, kazao je Bozanić, znači živjeti ovozemni život u zajedništvu s Bogom slijedeći Isusov primjer u ljubavi Duha Svetoga, što se očituje po dobroti srca, poniznosti, blagosti, milosrđu,  ljubavi prema pravednosti, istinitosti i zauzimanju za mir i pomirenje.

"Možemo reći da je to iskaznica koja nas kvalificira kao Božje prijatelje i putovnica koja nam omogućuje ulazak u vječni život", poručio je zagrebački nadbiskup.

Prvi i temeljni smisao današnje svetkovine jest poziv da, dok slavimo Sve svete i pohađamo grobove pokojnika, zauzetije usmjeravamo svoj život prema krajnjem cilju, odnosno vječnom životu s Gospodinom, poručio je kardinal Bozanić. (Hina; snimili Manuel ANGELINI i Andreas KANCELAR)


Podijeli: Facebook Twiter