Obilježavanje sjedinjenja Istre i Pule s Hrvatskom

Polaganje vijenaca na spomenik kod katedrale u Puli (N. LAZAREVIĆ)
Polaganje vijenaca na spomenik kod katedrale u Puli (N. LAZAREVIĆ)

Polaganjem vijenaca na spomenik nevinim žrtvama eksplozije na Vargoroli, kod pulske katedrale danas je počela svečanost obilježavanja 66. godišnjice završetka angloameričke vojne uprave u Puli.

Usto, svečanom tematskom sjednicom skupštine Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Pule obilježena je i 70. obljetnica ustanka naroda Istre i sjedinjenja Istre s maticom zemljom.

Predsjednik pulske UABA-e Livio Blašković prilikom polaganja vijenaca istaknuo je da odaju počast nevinim poginulima na Vargaroli te da će to nastaviti činiti i idućih godina, dodavši da ujedno obilježavaju još jedan veliki događaj, a to je ustanak naroda Istre.

Svečanost je potom nastavljena u Domu antifašista gdje je dr. Mario Mikolić za mnogobrojne okupljene održao predavanje "Od ustanka do proglasa o sjedinjenju Istre s Hrvatskom maticom zemljom". Tijekom predavanja u nekoliko je navrata naglasio, kako je rekao, povijesnu činjenicu da je riječ bila o samostalnom, autohtonom ustanku naroda Istre, bez pomoći "izvana".

Istaknuo je također da je proglasom bilo jasno i glasno naznačeno da će iz Istre biti protjerani samo oni Talijani koji su bili dovedeni u cilju fašizacije i denacionalizacije. To je značilo, kazao je među ostalim Mikolić, da su autohtonim Talijanima tada bila zagarantirana sva ljudska i nacionalna prava, suprotno tvrdnjama pojedinih talijanskih autora. (N. SOFTIĆ)    


Podijeli: Facebook Twiter