Obilježavanje jubileja uz koncert i priznanja

Igrao samo prvo poluvrijeme - Josiel Alves Jo (D. MEMEDOVIĆ)
Igrao samo prvo poluvrijeme - Josiel Alves Jo (D. MEMEDOVIĆ)

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" pjesmom i druženjem obilježilo je deset godina angažiranja na promicanju bogatstva crnogorske tradicije i kulturne baštine. Kroz svoje raznovrsne aktivnosti Društvo, koje okuplja pripadnike crnogorske, ali i drugih manjina, s područja Bujštine, dalo je velik doprinos obogaćivanju kulturnih zbivanja u Umagu i drugim mjestima.

Istaknuto je to i na prigodnom obilježavanju jubileja o čemu su govorili prvi predsjednik Radovan Medojević iz Umaga i sadašnja predsjednica Milanka Marić iz Buja. Među brojnim gostima bili su predstavnici Grada Umaga, nacionalnih manjina koje djeluju u tom gradu, predstavnici sličnih udruga pripadnika crnogorskog naroda iz Rijeke, Pule i drugih sredina. Kako se ovo druženje odvijalo na dan sjećanja na žrtvu Vukovara, minutom šutnje odana je počast poginulim braniteljima i civilima Vukovara, te preminulim članovima Društva Crnogoraca.

Aktivna literarno-dramska sekcija

- Naše Društvo okuplja pripadnike crnogorske, ali i svih drugih manjina koji su prijatelji Crne Gore. Osnovano je krajem rujna 2007. godine i eto, zahvaljujući prvenstveno obiteljima Medojević i Rovčanin, te Boži Cakoviću i drugima održalo se deset godina i danas broji oko 80 članova. Društvo djeluje zahvaljujući prvenstveno financijskoj potpori Grada Umaga i njegovih institucija, zatim potpore Savjeta za nacionalne manjine i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, kao i podrške drugih subjekata na području Bujštine. Zajedno sa članovima slovenske manjine koristimo zajednički prostor u POU Umagu, a za sve aktivnosti besplatno su nam na raspolaganju prostori Knjižnice i Zajednice Talijana, što nam mnogo znači. U svom radu njegujemo programe očuvanja tradicije i kulture Crne Gore, prezentiranjem crnogorskih likovnih i dramskih umjetnika, prikazivanjem filmskih predstava, organizacijom koncertnih nastupa, dokumentarnih i povijesnih izložbi, rekla je pozdravljajući brojne goste aktualna predsjednica Društva Milanka Marić.

U novije vrijeme aktivna je literarno-dramska sekcija, stvaraju i vlastiti program s kojima su nastupali na Festivalu multikulturalnosti u Puli i Umagu. Promovirali su likovnu monografiju nedavno iznenada preminulog člana Branislava Kladnika, a izdali su i zbirku pjesama naše članice Milunke Medojević "Srce na dlanu". Bio je to još jedan crnogorski sjednik, śednik (prvo slovo je "meko" š, jedno je od novih slova u crnogorskom pismu), druženje kojim su se domaćini zahvalili svima na plodnoj suradnji i potpori.

Zahvalnice za uspješnu suradnju

Zahvalnice za uspješnu suradnju i priznanja Društva Crnogoraca Bujštine u povodu desete godišnjice djelovanja dobili su Grad Umag, Zajednica Talijana "Fulvio Tomizza" Umag, Gradska knjižnica Umag, POU "Ante Babić" Umag, Gradska knjižnica Novigrad, POU Buje, Muzej grada Umaga, Društvo perojskih Crnogoraca "Peroj 1657", Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske Zagreb, nacionalne zajednice Crnogoraca u Rijeci i Puli, vijeća crnogorske nacionalne manjine Istarske županije i Pule, poduzeće Vagabundo, informativna revija Bujština, Giuseppina Rajko, Radovan Medojević, Zoltan Toth, Filip Alessio, Jadranka Kladnik i Ernest Giardini.

U prigodnom kulturno-umjetničkom programu pjevali su članovi mješovitog pjevačkog zbora Montenegri Društva Crnogoraca iz Rijeke, na klaviru se predstavio mladi Umažanin i član Društva Filip Alessio, te članovi Društva perojskih Crnogoraca "Peroj 1657" koji su brojne posjetitelje oduševili pjesmama, posebno Nikola Škoko izvedbom poznate pjesme "Još ne sviće rujna zora". Članovi dramske sekcije Društva Crnogoraca "Bujština" izveli su prigodni skeč, a druženje je završeno zajedničkim domjenkom uz jela crnogorske tradicije. (Luka JELAVIĆ, snimio M. GAVRAN)


Podijeli: Facebook Twiter