Obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom, obljetnice oslobođenja Zagreba i Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a predsjednik Republike Ivo Josipović, potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec i u ime Vlade ministar Željko Jovanović položili su danas vijence i odali počast na groblju Mirogoj - kod spomenika Glas hrvatske žrtve - Zid boli, grobnici narodnih heroja i kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja.

Predsjednik Josipović izjavio je novinarima da je želio odati počast svima onima koji su pridonijeli da 9. svibnja doista bude Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, najvećim strahotama s kojima se čovječanstvo suočilo.

- Mi smo se 90-ih također suočili sa zlom i agresijom i upravo zato danas na Dan pobjede sjećamo se i žrtava Domovinskog rata, istaknuo je predsjednik.

- Dan Europe je veliki dan za čovječanstvo, pobijeđeno je zlo, otvorena je nova stranica u razvoju čovječanstva i nadam se da će europski duh i duh pobjede i dalje biti živ među nama i da ćemo našu Europu i Hrvatsku graditi na slobodarskim i idejama antifašizma, poručio je Josipović.

Vijence je položilo i odalo počast uz zvuke mirozova i izaslanstvo Grada Zagreba, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i gradonačelnik MiIan Bandić.

Bandić je rekao da na mjestima gdje su položili vijence ima puno simbolike i da je to memorija na hrvatsku pomirbu te da danas slavimo Dan Europe i pobjede dobra nad zlim.

- Jučer je bila obljetnica oslobođenja Zagreba, danas se obilježava Dan pobjede; Zagreb i Hrvatska su dali odlučujući doprinos na teritoriju bivše zemlje u borbi protiv okupatora i fašističko nacističke ideologije, istaknuo je Bandić.

- Dobro je da se to obilježava i da se više nikada ne ponovi i nikada ne zaboravi; hvala svima koji obilježavaju te dane. Ponosni smo što smo bili sudionici antifašističke koalicije, naši očevi, stričevi i djedovi, i pridonijeli otporu i slomu nacifašizma, naglasio je gradonačelnik Bandić u izjavi novinarima.

Vijence je položilo i izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter