Obilježavanje 30. obljetnice smrti Ive Rudana

Ive Rudan
Ive Rudan

U petak u 12 sati u mjestu Rudani nedaleko od Cera na Žminjštini, u organizaciji Čakavskog sabora Žminj, bit će obilježena 30. obljetnica smrti književnika, povjesničara, folklorista, publicista i novinara Ive Rudana, koja će se održati ispred njegove rodne kuće. Rudan je osnovnu školu pohađao u Ceru i Žminju, u Puli je maturirao u ekonomskoj školi i završio Pedagošku akademiju. Jugoslavenske jezike i književnosti diplomirao je na Filozofskome fakultetu u Zadru, a magistrirao te doktorirao disertacijom "Narodna čakavska poezija na tlu Istre i Hrvatskog primorja" na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je novinar i ravnatelj Radiotelevizije Zagreb (danas HRT) centra u Puli, asistent, docent i dekan na Pedagoškom fakultetu u Puli te potom i izvanredni profesor usmene narodne književnosti, hrvatske književnosti te književnosti ostalih naroda Jugoslavije.

Priče, pjesme i osvrte o društvenim i kulturnim pitanjima započeo je objavljivati 1950-ih u pulskom omladinskom časopisu Istarskom borcu, a bio je i glavni urednik pulskoga Glasa mladih. U Glasu Istre, na Radiju Puli te u godišnjaku Franina i Jurina bio je dvadesetak godina autorom dijaloga pučkih likova Franine i Jurine, a reportaže i putopisi s naglaskom na običaje našega kraja bili su mu objavljivani u više časopisa i zbornika. (M. Me.)


Podijeli: Facebook Twiter