Obilježava se blagdan Svih svetih

(D. MEMEDOVIĆ)
(D. MEMEDOVIĆ)

Blagdan Svih svetih, svetkovinu Katoličke crkve kojom se slave svi sveci, kako oni već kanonizirani, tako i oni koji to još nisu, obilježavajui vjernici misnim slavljima diljem Hrvatske. Prije blagdana Svih svetih i Dušnoga dana uobičajeno je pohoditi groblja, urediti grobove cvijećem i svijećama.

Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od IV. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga. Dan kasnije, 2. studenoga, obilježava se dan sjećanja na umrle, Dušni dan. Po kršćanskoj tradiciji, koju prihvaćaju i mnogi nekršćani, na svetkovinu Svih svetih, a posebno na Dušni dan, katolici posjećuju grobove svojih najmilijih, pale svijeće i zajednički se mole za pokojne. Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

Polaganje vijenaca na spomen obilježja

Polaganjem vijenaca na spomen obilježja predstavnici Grada Pule, Istarske županije i udruga proizišlih iz Domovinskog rata prigodno su obilježili blagdan Svih svetih i Dušni dan. Vijenci su položeni na Spomenik borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Titovom parku, a potom u parku Franje Josipa na spomenik poginulim braniteljima. Vijenci su također položeni na Centralnom križu i Spomeniku palim antifašističkim borcima grada Pule na Gradskom groblju te na Mornaričkom groblju gdje su položeni vijenci u znak sjećanja na potonuće broda "Viribus Unitis". Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u crkvi Gospe od mora održana je Sveta misa.

Uz Svisvete i Dan mrtvih Rovinjci i ovdašnji iseljenici su u velikom broju obilazili gradsko groblje Laste. Kako je sve više ukopa na novom dijelu groblja, sve više ljudi obilazi taj najljepše uređeni dio. Uz grobove posjećuje se i središnji križ, gdje se ostavljaju lampioni i cvijeće za poginule branitelje.

Još je veća posjeta grobljima u Balama, Kanfanaru i Žminju, gdje je snažnija tradicija slavljenja crkvenih blagdana. Tamošnje općine su uz groblja, kojih Žminj ima dva, a Kanfanar čak četiri, dovele rizlu, da građani mogu dodatno urediti grobnice.

Građani diljem Buzeštine pohode posljednja počivališta i grobove svojih najmilijih. Obilazi se svih četrnaest groblja koliko ih ima na ovom području te polaže cvijeće i pali svijeće. U povodu blagdana Svih svetih i Dušnog dana Delegacija Grada Buzeta, predvođena gradonačelnikom Sinišom Žulićem, delegacija Udruge antifašista te delegacije buzetskog Ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata te Hrvatskog časničkog zbora Grada Buzeta, položile su cvijeće i zapalile svijeće kod središnjeg spomen-križa na gradskom groblju u Buzetu. Buzetske delegacije vijence su potom položile i kod spomenika NOR-a u Spomen parku te odale počast svima koji su dali svoje živote za slobodu, preminulim sudionicima Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

U povodu blagdana Svih svetih predstavnici Grada Pazina na čelu s gradonačelnikom Rentom Krulčićem i predsjednikom vijeća Borisom Demarkom, položili su vijenac uz središnji križ na gradskom groblju "Moj mir". Uz predstavnike Grada polaganju vijenca prisustvovali su predstavnici policije, javnih službi, političkih stranaka i udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Predstavnici grada Pazina i pazinske Udruge antifašističkih boraca i antifašista na čelu s predsjednikom Mijenkom Benčićem položili su vijence i zapalili svijeća na grobnici domoljuba strijeljanih u listopadu 1943., Partizanskom groblju i na grobu Josipa Ćusa, preminulog tajnika UABA.

Brojni Porečani, ali i građani pristigli iz drugih krajeva Istre i inozemstva, upalili su svijeće i položili cvijeće na grobove podsjećajući da njihovi najdraži nisu zaboravljani. Djelatnici Usluge su kao i svake godine za ovu priliku obavili generalno čišćenje, košnju trave i uređenje zelenih površina na gradskom i mjesnim grobljima u Fuškulinu, Žbandaju, Baderni i Novoj Vasi. Groblja su uoči i tijekom blagdana bila otvorena tijekom cijelog dana. U četvrtak ujutro gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik gradskog vijeća Adriano Jakus, te predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, Udruge antifašističkih boraca i antifašiste i policije položili su vijence kraj centralnog križa na porečkom groblju.

Groblje u Sv. Martinu najveće je u općini Sv. Nedjelja. Smješteno je zaravni koja prethodi obroncima Raške drage. Karakteristično je po vrlo gustom rasporedu grobnih mjesta, što je dalo dojam da se posjetitelji gube u moru cvijeća.

Na tradicionalnom okupljanju pred gradskim grobljem predstavnicima Grada Umaga i svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata priključili su se brojni građani u koloni koja se je u mimohodu zaputila do središnjeg križa, gdje je položen vijenac i zapaljene svijeće u znak sjećanja na sve pokojne. Dan je to posebnog pijeteta prema onima koji su završili zemaljski životni put. U kraćem, prigodnom govoru umaški gradonačelnik Vili Bassanese je između ostalog kazao.

Predstavnici Općine Fažana na čelu sa načelnicom Adom Damjanac položili su vijence i zapalili svijeće na spomen obilježja palim borcima za slobodu Hrvatske u centru Fažane i na fažanskom groblju. Na taj način predstavnici Općine su se zahvalili i prisjetili svih onih naših sugrađana kojih više nema i koji su ugradili svoje živote i dali svoj doprinos današnjem ugledu i izgledu Općine Fažana. (Redakcijski izvještaj)

 


Podijeli: Facebook Twiter