Obilje dobre muzike - premalo oberkrainer folklora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oberkrainer glazba koja u sebi sadrži "štih" alpskog podneblja, odzvanjala je u subotu na trgu ispred župne crkve - Piazzetti. Jedini u Istri, medu rijetkim u Hrvatskoj i zasigurno najdugovjecniji oberkrainer festival, buduci se Loborfest održava svega cetiri godine, oprtaljski susret popularnih oberkrainera, 12. Alpe Adria Oberkrainer Fest, okupio je sedam folk orkestara iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije.

Vecer veselih ritmova polki i valcera otvorile su mlade domace snage iz Paladini i Roca, Luka Grabar, Luka Rašpolic i Damijan Šculac, a potom su se predstavili Oberkrainer power, Ansambel Vasovalci, Zauberschwung quintett, Okrogli muzikanti- Die Runden Oberkrainer, Prijatelji Zagorja i Veseli Primorci. Okrogli muzikanti- Die Runden Oberkrainer, izveli su pravi oberkrainer show i pokazali kako instrumente svirati nogom, kroz nos i žalovati na pogrebima te pri tom izazvati salve smjera.

Na ljetnoj pozornici izmjenjivali su se glazbenici, više ili manje slicnog glazbenog izricaja, rekli bi obilje dobre muzike no premalo oberkrainer folklora jer kao i lani, tek su rijetki nastupili u stiliziranim narodnim nošnjama koje se povezuju s oberkrainerima.

Oberkrainer glazba rasprostranjena je u jednom dijelu Njemacke, Švicarske, Italije, Austrije i Slovenije. U Hrvatskoj osim u Zagorju rasprostranjena je u Istri i Gorskom Kotaru. Glazba podrijetlom alpskog podneblja, glazba polki i valcera ima svoju multikulturalnu povijesnu tradiciju.

- Oberkrainer festom željeli smo pokazati da Istra nema granica, da je to glazbeni izricaj podrucja bez granica, rekao je otvarajuci susret oprtaljski nacelnik Aleksander Krt.

Tradicionalno ljetno okupljanje oberkrainera, "zacinio je" IX. Sajam crnog ljetnog tartufa sa prezentacijom i degustacijom autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Kilogram crnog tartufa, kao i lani prodavao se po cijeni od 1.500 kuna za kilogram, no nije se baš kupovao, ali su zato mnogi iskoristili priliku zahvaljujuci promotivnoj degustaciji, okrijepiti se fužima s crnim tartufima.

Trodnevni sadržaji Alpe Adria Oberkrainer Festa, u organizaciji oprtaljske Turisticke zajednice i oprtaljske opcine, upotpunjen je 7. Likovnom kolonijom; devet ovogodišnjih sudionika povecalo je bogati oprtaljski fundus od ukupno 60-ak umjetnina i ovogodišnju izložbu posvetilo nedavno preminulom akademskom slikaru i graficaru Ivi Vrtaricu. (Napisala i snimila G. CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter