Obilaznica koju je teško nazvati cestom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Subotnji susret klapa, kao i ranija proslava Petrove, održani u starom Labinu, aktualizirali su problem neprimjerene zaobilazne rute do drevnog grada. Za takvih se priredbi, naime, zatvara Ulica Alda Negrija do Titova trga, a glavnina prometa preusmjeri se preko Kapelice i Presike, skroz dotrajalom, uskom, oko 1,5 kilometara dugom cestom kroz sela Šimuni, Kosi i Kanfarelici. A cestom se baš i ne može nazvati.

Na pojedinim dijelovima ta nerazvrstana prometnica u ingerenciji Grada dobrano se ulegnula, prošarana je rupama, nestaju asfaltni rubovi, a i betonirani stupici kao upozorenje na provaliju posrcu pod teretom teških kamiona.

Automobili se ne mogu svugdje mimoici pa, sretnu li se tvrdoglavi šoferi, od kojih nijedan ne želi u rikverc, izbiju svade i veliki cepovi. Asfaltne zakrpe, pokoje proširenje ili nasipavanje ugibališta od male su pomoci, predstavljaju tek vatrogasna rješenja nadležnih. Kako li je tek turistima koji moraju vrludati, "gubiti" se dok pronadu zaobilazni put do tog Prtloga, Sv. Marine ili Ravni na cestici bez dovoljno putokaza?

- Bilo bi jako, jako dobro da se cesta konacno u cijelosti obnovi. Ako za to nemaju novca, neka je barem bolje održavaju, kaže nam mještanin Kanfarelici i napominje da asfalt do Presike nije diran 30-ak godina.

- Dosta vozaca ovuda projuri kao da prolaze normalnom prometnicom pa su prava opasnost za djecu koja se igraju pred kucom. Upozoravamo klince, a za fešta u starom Labinu, u strahu, zatvaramo sve kapije. Dode ti da nasred ceste postaviš bacvu punu vode, no to naravno nije rješenje. Zašto ne postave barem znakove da se vozi kroz naselje?, dodaje naš sugovornik.



Cestu su, veli, potpuno uništili teški kamioni kada se pocelo ozbiljnije graditi u Presici i drevnom Labinu "jer takva vozila ne smiju u Podlabin preko starog grada". Stariji nam mještanin, pak, prica da su on i susjedi bivšoj opcini Labin omogucili korištenje parcela za proširiti cestu, no uzalud.

- Da smo znali da ce nam tu biti ovakav promet, da cemo izgubiti mir, ne bismo prije 30-ak godina dopustili da se po našem zemljištu probije cesta, ova uzbrdica do Kanfarelici, požalio nam se pak jedan starosjedilac u Kosima.

Ljubomir Buršic, resorni gradski procelnik, svjestan lošeg stanja prometnice, napominje da ispunjavaju godišnju obavezu "sanirajuci pojedine dijelove i krpajuci ono nužno". Veci zahvat na toj trasi koja se, istice, ponegdje sjece s onom planirane obilaznice za stari grad, zasad ne planiraju zbog manjka sredstava.

- I za feštu u sklopu proslave Dana grada u starom Labinu iduceg mjeseca imamo nacelnu suglasnost policije da se kao zaobilazni pravac koristi ovaj preko Kapelice i Presike. Ubuduce cemo, medutim, predložiti da se u stari grad može samo preko Salakovci, gdje je cesta ipak nešto šira, zakljucio je Buršic.

Stari Labin, usput, u potpunosti ce biti lišen prometa tek kada se izgradi planirana spomenuta obilaznica iz Podlabina preko Brda, no ona je, ipak, još daleko od realizacije. (Igor RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter