Obilazak rudnika - projekt koji zlata vrijedi

Gosti se okušali u kopanju ugljena (M. BRODAR)
Gosti se okušali u kopanju ugljena (M. BRODAR)

Istra Inspirit, turistički projekt oživljavanja događaja i legendi iz istarske povijesti, u suradnji s Udrugom Labin Art Express organizirao je 22. rujna obilazak rudnika u Raši. Voditeljica projekta Manuela Hrvatin ističe da ovaj aranžman ima posebnu mjesto u njihovoj ponudi.

- Prema našim anketama vidi se da ovaj Istra Inspirit gosti doživljavaju najdramatičnije. Imali smo turiste iz Australije koji su bili fascinirani viđenim. Definitivno, radi se projektu koji treba zaživjeti i trebalo bi ga ljeti održavati svaki tjedan, kaže ona.

Za drugi ovogodišnji posjet rudniku prijavio se veliki broj domaćih - Labinjana, Puljana, Riječana, a bilo je stranaca, među njima Eler i Udo, koji su doputovali su iz Njemačke samo zbog ovog ulaska u rudnik jer njihov je hobi obilaženje starih rudnika.

Organizacija ovog događaja poprilično je zahtjevna, prije svega iz sigurnosnih razloga. Broj posjetitelja ograničen je na 50. Uz dva vodiča i prevoditelja prate ih i dva člana gorske službe spašavanja, a tu su i članovi LAE koji u rudnik nose agregate da bi mogli izvesti performans.

Put je na pojedinim mjestima zahtjevan, treba zaobilaziti prepreke, zagaziti u blato ili kaljužu do gležnjeva. Na mjestima zanimljivima zbog zaostale opreme vodiči su se zaustavljali i držali predavanja.

Na jednom mjestu smo mogli uzeti pijuk u ruke i iskopati nekoliko komada ugljena te tako na trenutak osjetiti što znači raditi u rudniku. Nakon približno kilometar i pol hoda stigli smo do cilja, dvorane s izvoznim strojem i šahtom koji je nekad vodio do danas potopljenog 14. horizonta.

Povratak je bio začinjen silaskom niz niskop i zamračenjem u kojemu je simulirana eksplozija rudničkih plinova. (Robi SELAN, foto M. BRODAR)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter