Običaji: U Sv. Petru u Šumi potpaljena japlenica

Pripreme za paljenje japlenice (A. DAGOSTIN)
Pripreme za paljenje japlenice (A. DAGOSTIN)

Japlenica (vapnenica) stari je zanat za proizvodnju vapna pometen industrijskom revolucijom, ali su je u ime tradicije koja, nikad se ne zna, može opet zatrebati u supetarskom zaseoku Banovci ponovo obnovili, a potpalio ju je istarski župan Valter Flego.

- Moramo biti otvoreni i tolerantni, ali i pamtiti kako su naši oci i majke nas zgojili. Bitno je sačuvati stare istarske navadbe, kazao je župan Flego prije negoli je prionuo zadatku u kojem mu je sekundirao supetarski načelnik Mario Bratulić. Donijeli su pritom fraške (grane otpalog stabla) što, po običajima, donosi sreću. Prije paljenja, koje su obavili kroz mala vratašca, za sreću su otpili domaćeg vina iz bukalete.

Posljednji je put japlenica u Banovcima sagrađena prije 50 godina, davne 1963. godine, a za novu je zaslužan Marinko Banovac, inače organizator "Cica festa", kojem su pomogli prijatelji Denis Belac i Florijan Banovac i drugi. Suhozidna se konstrukcija gradi od kamena vapnenca u obliku koji nalikuje kažunu da bi se u njega ubacivala drva i granje koji izazovu dugotrajni oganj i temperaturu od čak 1.000 stupnjeva Celzija. Radi izolacije, obložena je zemljom koju drže debele drvene letve, a Supetarci su je sagradili visoku čak četiri metra.

Promjer joj je 1,8 metara, a zbog ložišta, važna je i dubina koja iznosi 1,6 metara, prema preciznom mjerenju tvoraca. Da bi se kamen pretvorio u vapno, treba neprestance ložiti vatru od 8 do 15 dana, a za taj je postupak potrebno uložiti oko sto kubičnih metara drva, dok se u samu japlenicu ugradilo 40 kubičnih metara kamena.

Dobiveno vapno upotrijebit će se za špricanje vinove loze i voćaka protiv štetočina, a moguće za dezinfekciju prostorija, vode ili pak za bojanje. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter