Obersnel osudio incidente tijekom performansa Frljića i Blaževića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osudio je incidente tijekom performansa "Otkaz Frljiću i Blaževiću" u povodu otvaranja festivala Riječke ljetne noći, ističući kako većina Riječana razumije i prihvaća doseg ljudskih prava i sloboda, dok "novi fašizam počiva u simbolima i riječima manjih skupina ljudi koje se napajaju mržnjom".

"Nažalost, oni su glasniji od tihe većine koja razumije doseg ljudskih prava i sloboda, većine koja prihvaća i uključuje sve: i bolje i gore i različite", poručio je Obersnel u petak u priopćenju. Za performans Olivera Frljića i Marina Blaževića, u kojem su čitali poruke mržnje koje su im upućene na internetskim portalima i društvenim mrežama, rekao je kako je predstavljao "prebolan odraz u ogledalu za nekolicinu prisutnih, pa su ogledalo morali razbiti svojim incidentim ponašanjem".

Napad na gradskog pročelnika Ivana Šarara nije, po Obersnelu, imao veze s performansom nego je to učinio incidentni građanin koji je iz sasvim drugih, posve osobnih razloga iskoristio lokaciju i događaj da pošalje svoju agresivnu poruku. Dodao je da je napadač, Mićo Antolović, agresivan i izvan kontrole te da se bez osnove proglašava aktivistom u Rijeci.

"Bilo je pitanje trenutka kad će nekog fizički napasti", ustvrdio je. Istaknuo je da Rijeka nije netolerantan grad te da ga ne predstavlja mala skupina ljudi. "Riječka većina su građani dobrih namjera", istaknuo je i zapitao se jesmo li u toleranciji prošli dobru mjeru, ustvrdivši da govor mržnje, agresija, fizičke prijetnje i napadi nisu stvari za toleriranje. Obersnel je pozvao građane da sudjeluju u aktivnom otporu govoru mržnje pojedinaca.

"Ponizimo govor mržnje snagom drugačijih riječi i poruka, snagom riječke otvorenosti i jasnim reakcijama i stavovima, koji će biti usmjereni protiv agresije i fizičkih obračuna", istaknuo je. Za Olivera Frljića rekao je da nije sjeme razdora u društvu, nego intendant i kazališni autor, uspješan na obje razine.

Na otvaranju festivala Riječke ljetne noći su tijekom Frljićeva i Blaževićeva performansa izbila dva fizička sukoba, pri čemu je udaren u glavu pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, nekoliko gledatelja je uzvikivalo uvrede i prijetnje te su Frljić i Blažević gađani jajima. Na koncertu kasnije te večeri, pri dolasku gradonačelnik Obersnela i Blaževića na pozornicu, jedna žena iz publike ih je gađala jajima, pogodivši violinisticu orkestra riječke Opere. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter