Oberkraineri u veselim ritmovima polke i valcera


U ritmu polke ili valcera, s prepoznatljivim oberkrainer karakterom i samim time na instrumentima karakterističnim za taj stil glazbe, poput trube, klarineta, harmonike, baritona i gitare, zasvirali su folk orkestri iz Hrvatske, Slovenije i Italije na 14. Alpe Adria Oberkrainer Festu u Oprtlju.

Usprkos prijetećoj kiši, na trgu ispred župne crkve, popularnoj Piazzetti, uspjelo se predstaviti svih pet orkestra i grupa na narodnim instrumentima: ansambl Zagorje, Domaći zvoki, Maxi trio, Pajdaši i Vasovalci.

Međunarodni oberkrainer skup i ovoga je puta zahvaljujući selekciji Ročana Nikole Bernobića, donio obilje dobre glazbe. Oprtaljski folk fest uspio je time zadržati tri prestižne titule; najdugovječnijeg oberkrainer festivala, jedinog istarskog i jednog od rijetkih u Hrvatskoj, no nedostajalo je malo više pratećeg folkora jer tek je manji dio grupa nastupio u stiliziranim narodnim nošnjama koje se povezuju s oberkrainerima.

Tradicionalno ljetno okupljanje oberkrainera, začinio je XI. sajam crnog ljetnog tartufa s prezentacijom i degustacijom autohtonih poljoprivrednih proizvoda. Za razliku od bijelog tartufa, crni tartuf je pristupačniji, tako se kilogram na oprtaljskom sajmu prodavao za 2.100 kuna.

Oprtalj je tri dana slavio oberkrainere i crne tartufe, a da bi učvrstio svoju poziciju u tom segmentu, ugostio je izložbu "Glazbeno putovanje z Jožetom Burnikom". Izložbu je organizirao Simon Golobič, najveći slovenski kolekcionar oberkrainer glazbe koji priprema i otvaranje prvog muzeja oberkrainer glazbe u Mengešu kod Ljubljane.

Za oprtaljsku izložbu Golobič je pripremio fotografije i postere iz glazbene karijere Jožeta Burnika, a izložio je čak i narodnu nošnju s njegovih nastupa. O Burnikovu značaju na oberkrainer sceni, rekao je Golobič, govori podatak da je on drugi najreprezentativniji oberkrainer glazbenik iza Avsenika. Napisao je sedamsto autorskih dijela i prodao pet milijuna albuma u Europi.

Oberkrainer glazba koja u sebi sadrži "štih" alpskog podneblja, rasprostranjena je u dijelu Njemačke, Švicarske, Italije, Austrije i Slovenije, a u Hrvatskoj, rasprostranjena je u Istri, Gorskom kotaru i Zagorju. Upravo se u Krapinsko-zagorskoj županiji za desetak dana održava 6. međunarodni festival oberkrainer glazbe "Loborfest" koji će okupiti glazbene sastave s područja Hrvatskog zagorja, sjeverozapadne Hrvatske te iz zapadne Europe. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter