Oberkraineri i jodlanje u Oprtlju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glazba oberkrainera te zvuci polki i valcera, karakteristicni za glazbeni izricaj južne Njemacke, Austrije, sjeverne Italije, Slovenije i dijela Hrvatske, okupili su na X. Alpe Adria Folk Festu u subotu u Oprtlju deset folk orkestara koji su pokazali da narodni orkestri imaju itekako vjernu publiku.

Na središnjoj ljetnoj manifestaciji, na trgu ispred župne crkve, nastupili su hrvatski, slovenski i austrijski glazbenici: Salzburg Quintett, Harmonikarice Zupan Mengeš, Mladi Korenjaki, Krainer Quintett, Trio der ganz, Ausswinkl, Ansambel Nagelj, Kvintet Spomin, Kärntner Urgestein i harmonikaš Denis Novato.

Medunarodni susret orkestara i grupa na narodnim instrumentima otvorio je slovenski "Nagelj" koji je zorno docarao jodlanje u Alpama. U gotovo dvosatnom koncertu izmjenjivali su se gostujuci glazbenici, više ili manje slicnog glazbenog i modnog izricaja, u bijelim košuljama i kožnim hlacama ili stiliziranim narodnim nošnjama.

Brojna oprtaljska publika ovacijama je popratila scenski nastup domace grupe Ausswinkl, spoj glazbenika iz Istre i Gorskog Kotara. Osvojio ju je i harmonikaš Denis Novato, svjetski prvak u sviranju na dijatonskoj harmonici, vlasnik platinaste ploce i nominacije za Grammy. Domišljatim upadicama nasmijao ju je voditelj Mario Battifiaca uz asistenciju mlade Mairim Cheber.

U gradskoj je loži sedmu godinu za redom održan sajam autohtonih poljoprivrednih proizvoda kao i crnog ljetnog tartufa koji se prodavao po cijeni od oko 1.500 kuna za kilogram. Svi oni koji su u Oprtalj došli zbog ljetne gastronomske delicije mogli su degustirati fuže i raviole s crnim tartufima koje je preporucila "prva kuharica u Hrvata" Ana Ugarkovic.


Podijeli: Facebook Twiter