Oberkrainer muzika i folklor na oprtaljskim trgovima

Die Kaiserwalder Musketiere (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Die Kaiserwalder Musketiere (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U dinamičnim oberkrainer ritmovima poskakivao je čitav Oprtalj, a vesele poskočice odzvanjale su dugo u ljetnoj noći tijekom 13. Alpe Adria Oberkrainer Festa.

Na trgu ispred župne crkve, popularnoj Piazzetti, nastupilo je šest folk orkestara iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije; Maxi Trio, Die Kaiserwalder Musketiere, Gorenjski kvintet, Zvuci Zagorja, Ansabel Budin i Kvintet slovenskih deklet.

Zabava se nastavila i po završetku susreta orkestara i grupa na narodnim instrumentima, samo što se preselila na trg kod Loggie gdje su, uz promotivnu degustaciju jela pripremljenih sa crnim ljetnim tartufima, boje oberkrainera više nego uspješno branili Gorenjski kvintet i Zvuci Zagorja.

Jedini u Istri, među rijetkima u Hrvatskoj, tradicionalni oberkrainer skup i ovoga je puta zahvaljujući "selekciji" mladog Ročana Nikole Bernobića, donio obilje izvrsne oberkrainer glazbe. Za razliku od prethodnih godina, ove su se folk orkestri pobrinuli i za vizualni "folklor" jer ih je većina nastupila u stiliziranim narodnim nošnjama koje se povezuju s oberkrainerima.

Tradicionalno ljetno okupljanje oberkrainera, "začinio je" 10. Sajam crnog ljetnog tartufa sa prezentacijom i degustacijom autohtonih poljoprivrednih proizvoda.

Trinaesti saziv Oberkrainer Festa iznjedrio je jedan novi sadržaj, novinarski cooking show na kojem su svoja kulinarska umijeća prezentirali novinari sa HRT Radio Rijeka, HTV Dobro jutro Hrvatska, HRT Radio Pula, Radio Krugoval iz Garešnice, te posebna gošća Danijela Andri, poznata kao majstor eko-etno kuhinje.

Danijela je udružila snage sa suprugom novinarom Zdravkom, pa je iz te novinarsko-obiteljske kulinarske radionice izišlo je nekoliko ukusnih jela poput flambirane piletine sa crnim tartufom.

Oprtalj je četiri dana slavio oberkrainere i crne tartufe, različitim sadržajima od sportskih natjecanja, do nastupa Klape Motovun, mladih pjevača sa MIK-a, sajma antikviteta, tradicionalnog gađanja glinenih golubova do nastupa KUD-a Dajla te mladih pjevača sa festivala Mali veliki mikrofon. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter