Oberkrainer glazba - potvrda suradnje i prijateljstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vikend iza nas u drevnom Oprtlju bio je u znaku oberkainer glazbe, odnosno 17. izdanja Alpe Adria Oberkrainer Festa. Oprtaljski festival jedini je takve vrste u Istri, a na njemu sudjeluju ansambli iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Italije, područja u kojima je takva glazba popularna. Oberkrainer glazba sadrži štih alpskog podneblja, uglavnom se sviraju polke i valceri, a glazbeni sastavi najčešće koriste trube, klarinet, harmoniku, bariton i gitaru. Ova vrst glazbenog izričaja rasprostranjena je u južnim dijelovima Njemačke te u Švicarskoj, Italiji, Austriji i Sloveniji, a u Hrvatskoj dijelom u Zagorju, Gorskom kotaru i Istri, potvrđujući povezanost tih krajeva sa zapadnoevropskom kulturom i civilizacijom.

Prvih 17 godina

- Festival smo ustanovili prije 17 godina kao svojevrsni bunt postavljanju granica i svim problemima i posljedicama koje je granica stvorila narodima s ovih područja. Glazba nema granica, to smo potvrđivali svih ovih godina, a želimo da se život u takvom ozračju nastavi i narednih godina. Želimo održati ovo druženje uz glazbu koja ne poznaje granice i dobro da je tako, rekao je na otvaranju festivala načelnik općine Oprtalj Aleksander Krt.

Na središnjem oprtaljskom trgu, uz drevnu lođu, u svježoj i vjetrovitoj srpanjskoj večeri brojni posjetitelji pljeskom su pozdravili goste iz Slovenije, ansambl Štumperger iz općine Starše na Pohorju. Donedavno su se zvali KGB kvintet, a ansambl vodi mladi vrsni glazbenik Marko Štumperger, pokretač niza glazbenih aktivnosti u Sloveniji. Svirkom su podsjetili na niz popularnih melodija alpskog štiha, dotičući se i glazbe legendarnog ansambla Slavka Avsenika koji je oberkrainer glazbu pronio diljem svijeta. Marko Štumperger i njegov ansambl zabavljali su posjetitelje i nakon službenog dijela fešte.

Iza njih su nastupile domaće snage, glazbeni ansambl Auswinkl muzikanti goransko-istarskog sastava (Ravna Gora, Grobnik, Buzet…) s vokalisticom Majom Vidmar. Izveli su niz popularnih skladbi u svom, oberkrainer aranžmanu. Posjetitelji su to znali nagraditi pljeskom, jednako kao i trio mladih iz Slovenije (zvali su se i Brkinski trio, po području blizu Ilirske Bistrice) koji predvodi nekadašnji omladinski prvak svijeta u sviranju na dijatonskoj harmonici Niko Poles. I sada svira na harmonici koja je napravljena za njega i koštala je pet tisuća eura.

Pjesnici i likovnjaci

Da je Poles majstor svirke na harmonici, pokazao je i na ovoljetnoj oprtaljskoj fešti koja je počela još u petak predstavljanjem knjige pjesama na čakavici Silvane Laganis Čulina iz Oprtlja, a zatim i uspješnim koncertom Klape Motovun. Drugog dana fešte družili su se likovni umjetnici u oprtaljskoj likovnoj koloniji. Na temu oprtaljske povijesti radilo je 11 umjetnika i navečer su izložili 14 radova, koji ostaju u fundusu Likovne kolonije koji sada ima 70-ak vrijednih djela. U sklopu Alpe Adria Oberkrainer Fest pjevali su i mladi glazbeni talenti okupljeni u "Mali veliki mikrofon" voditelja Alana Poropata uz goste iz Brtonigle. U program fešte uključili su se i lovci, a okončano je zabavom uz Duo Laguna.

(Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter